Een bepalende speler zijn op je 40 jaar: hoe uitzonderlijk is Francesco Totti?

30 september 2016 20:35

Drie assists in één wedstrijd, twee dagen nadat je je veertigste verjaardag hebt gevierd. Het is niet iedereen gegeven. Hoe uniek is de prestatie (en de fitheid) van Francesco Totti?

Qua doelpunten zit Totti alvast héél dicht bij de absolute records. Met 250 doelpunten in 605 competitieduels moet Francesco Totti alleen nog maar Silvio Piola voor zich dulden als all-time topschutter in de Italiaanse hoogste klasse. Er zijn er ook nog altijd twee die op hogere leeftijd wisten te scoren in de Serie A. Bij Totti's laatste doelpunt (op 25 september tegen Torino) was hij exact 39 jaar, 11 maanden en 29 dagen oud.

Pietro Vierchowod maakte in 1999 zijn laatste doelpunt op z'n 40ste, Alessandro Costacurta scoorde nog voor Milan op z'n 41 jaar en 25 dagen. We moeten er wel bij zeggen dat Vierchowod en Costacurta centrale verdedigers waren. Die gaan doorgaans langer mee dan aanvallers. Luca Toni is de enige die in de buurt van Totti komt, Toni scoorde voor het laatst op z'n 38. Ook Di Natale, Zola en Inzaghi waren ouder dan 38 bij hun laatste professionele doelpunt.

Alleen nog doelmannen

Als we dan eens kijken naar welke 'oudere' spelers er op dit moment nog actief zijn in de Serie A komen we na Totti alleen maar doelmannen en centrale verdedigers tegen. En als we eens door Europa grasduinen, zien we tussen de 40-plussers ook haast alleen doelmannen zoals Shay Given (Stoke, 40) of Oleksandr Sjovkovskyj (Dinamo Kiev, 41).

Het feit dat Totti op zijn 40ste nog vrolijk meevoetbalt, is dus hoogst uitzonderlijk. Of zoals commentator Filip Joos het onlangs omschreef: "Het is bijna pure mystiek dat dit nog kan en dat komt alleen maar omdat hij zichzelf telkens opnieuw heruitvindt."

Koen Frans

Europa League \\ AS Roma
 
 
Reacties.