Verheyen over de ontwikkeling van Bolingoli: "Goed genoeg voor bij Club Brugge?" & "Zelfs Meunier liet nog steken vallen op defensief vlak"

20 oktober 2016 16:55

Gert Verheyen was een dik jaar geleden erg scherp voor Boli Bolingoli. De linkspoot van Club Brugge kon de gewezen aanvaller van blauw-zwart niet overtuigen, maar hoe denkt Verheyen daar ondertussen over?

Eerst benadrukt Verheyen dat zijn uithaal naar Bolingoli destijds een beetje té kritisch was. “Als je lang voor dezelfde club (Club Brugge in het geval van Verheyen, nvdr.) hebt gespeeld, dan benader je die anders dan een andere ploeg. Wat ik toen over Bolingoli heb gezegd, is daar eigenlijk een mooi voorbeeld van. Hij was op dat moment een makkelijk slachtoffer, want ik liet me even emotioneel meeslepen tijdens die wedstrijd tegen Napoli.”

"Is Bolingoli een linksachter of een linksbuiten?" - Gert Verheyen

Een jaar na datum werkt Bolingoli nog steeds aan zijn doorbraak. De linkspoot is nu en dan zoekende. “Het punt van discussie blijft zijn positie", pikt Verheyen in. "Is hij een linksachter of een linksbuiten? Op aanvallend gebied is hij niet bepalend genoeg, maar Bolingoli is zo’n type dat echt op de flank moét staan."

In het systeem van Preud'homme, vaak met vier verdedigers, is het niet altijd even makkelijk voor Bolingoli. "Hij heeft veel loopvermogen, maar in een systeem met vier verdedigers heeft altijd nog een flankaanvaller voor zich. Dan moet je als linksback puur verdedigen en op dat vlak moet hij toch nog stappen zetten.”

"Als de aanvallende impulsen van een back doorwegen, dan zou ik er als coach mee kunnen leven" - Gert Verheyen

“Maar goed… Zelfs Thomas Meunier liet op dat vlak nog steken vallen bij Club Brugge. Zoiets is ook niet simpel voor omgevormde backs. Dat proces neemt heel wat tijd in beslag. Maar als je aanvallende impulsen als back meer doorwegen dan de steken die je op verdedigend vlak laat vallen en en voor een offensieve meerwaarde zorgt, dan zou ik daar als coach wel mee kunnen leven.”

"Dé vraag is of Bolingoli goed genoeg is om te slagen bij Club Brugge" - Gert Verheyen

Alles bij elkaar opgeteld, gaat Verheyen ervan uit dat het jeugdproduct van blauw-zwart zich moet focussen op de positie van linksachter. “Ik zie voor Bolingoli eerder een toekomst als linksachter weggelegd. Hij kan in een systeem met drie of vijf verdedigers alleen op de flank staan. Dé vraag is natuurlijk, net zoals bij zoveel andere jonge spelers: zijn ze goed genoeg om te slagen bij Club Brugge? Het bewijs zal nog moeten geleverd worden.”

“Het zal niet simpel zijn, want het is een muur waar veel jonge jongens op botsen. Iemand uit de ploeg spelen is nog wat anders dan af en toe eens meespelen. En weet je wat ook belangrijk is? Dat de ploeg wint als je als jonge gast in de ploeg staat", besluit Verheyen.

Timothy Collard

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.