Hoe kan het dat Griezmann (en niet Suárez) wordt verkozen tot speler van het jaar in La Liga?

26 oktober 2016 08:57

Waarom heeft de Spaanse profliga Atlético-spits Antoine Griezmann uitgeroepen tot speler van het jaar voor het seizoen 2015/2016? Hij werd geen topschutter, gaf amper assists en eindigde met Atlético 'slechts' derde in La Liga.

Ja, Antonio Griezmann is een fantastische voetballer en Atlético deed het vorig seizoen met een derde plaats in La Liga en een (verloren) Champions League finale andermaal geweldig. Maar verdient de Fransman het dan om uitgeroepen te worden tot speler van het jaar in de Spaanse hoogste klasse?

We zetten de cijfers even op een rijtje: Griezmann maakte vorig seizoen 22 doelpunten. Lang niet slecht, maar vijf spelers deden beter (zie grafiek). Gaf hij dan meer assists dan Suárez, Ronaldo, Messi, Benzema of Neymar? Neen, hoegenaamd niet. Griezmann eindigde het seizoen 15/16 op zes assists, maar liefst 28 (!) spelers deden vorig jaar beter in La Liga.

Topschutter, assistkoning én landskampioen

Luis Suárez werd met 40 doelpunten niet alleen topschutter, hij gaf ook nog eens 19 assists. Meer dan eender wie in La Liga. De Uruguayaan had vorig seizoen dus een voet in 59 van de 112 gemaakte Barça-doelpunten en had daardoor een bijzonder groot aandeel in de 24ste landstitel van de Catalaanse topclub.

Dus: topschutter, meeste assists én kampioen in één jaar? Waarom wordt Luis Suárez dan niet uitgeroepen tot speler van het jaar? Omdat er nog een nevenklassement bestaat. De Uruguayaan mocht gisteren op het gala in Valencia naar huis met een troostprijs: die van de beste niet-Europeaan in La Liga. Hij won vorige week ook al de Europese Gouden Schoen, voor de topschutter op de Europese velden.

Koen Frans

La Liga \\ Barcelona \\ Atlético Madrid
 
 
Reacties.