Analyse: de mindere vorm van Barcelona onder de loep genomen

02 december 2016 10:45

Zaterdagnamiddag spelen Barcelona en Real Madrid de meest bekeken match ter wereld. Real staat eerste met zes punten voorsprong, en Barcelona verkeert dit seizoen niet in zijn beste vorm. Wij onderzochten de mogelijke oorzaken.

Barcelona kon maar de helft van zijn laatste tien matchen winnen. Daaronder was de 3-1 bij Manchester City, thuis kon Barça tegen tien man van Malaga niet tot scoren komen en tegen Real Sociedad hadden ze uitzonderlijk minder balbezit en kwamen ze nog goed weg met een puntje.

“We speelden de slechtste wedstijd van dit tijdperk” - Enrique

Coach Luis Enrique noemde die laatste zijn slechtste match als trainer van Barcelona: "We verdienen het niet om een punt terug naar Barcelona te nemen." Daarna relativeerde hij wel de crisis bij zijn ploeg: “De media overdreven in de mindere vorm tijdens mijn eerste jaar en toen wonnen we de treble.”

Wat is er veranderd?

De drietand van MSN (Messi, Suarez, Neymar) is heel waarschijnlijk de beste aanval ter wereld, maar zonder een degelijke ploeg achter hen kunnen zij ook niet alles alleen oplossen.

Er zijn factoren die buiten je controle liggen. Iniesta, Alba en Pique sukkelen al een tijdje met blessures en geraken daarom niet 100% fit. Maar grotere problemen zijn wel degelijk aan zichzelf te wijten:

1. Het middenveld is te zwak

En dat is altijd al het sterke punt van Barcelona geweest. Als er één van de vaste pionnen wegvalt, is de structuur daar weg. Dat maakt het moeilijk om de bal in de ploeg te houden en druk te zetten op de tegenstander.

2. Barcelona incasseert te makkelijk doelpunten

Voor zo’n dominante ploeg krijgen ze te veel doelpunten tegen die te vermijden zijn, en dat is te wijten aan een onzekere achterlijn.

3. De nieuwkomers zijn onvoldoende ingewerkt

Tijdens het zomermercato zijn er spelers gearriveerd die zich nog niet echt als een meerwaarde konden tonen zoals Andre Gomes, Paco Alcacer en Jasper Cillessen. Ook het vertrek van Dani Alves is nog steeds niet opgevangen. De enigste is wellicht Arda Turan, maar die heeft het nadeel van superieure concurrentie op zijn positie.

De vorige Clásico in Camp Nou werd 1-2 in het voordeel van Real. Kan Barcelona zaterdag vanaf 16u15 revanche pakken?

Yannick Lambrecht

La Liga \\ Barcelona \\ Real Madrid
 
 
Reacties.