Portugese journalist waarschuwt: "Als Sa Pinto zich niet leert beheersen, loopt het slecht af voor hem én Standard"

13 december 2017 12:33

Er gaat geen voetbalweekend in de Jupiler Pro League voorbij, zonder dat Ricardo Sa Pinto de aandacht opeist. De vurige coach deed zijn reputatie bij Standard al alle eer aan.

Journalist Hugo Neves van de Portugese krant Record kent de 45-jarige Sa Pinto maar al te goed. "Hij is altijd controversieel geweest, maar in Portugal kennen we hem al wat beter", zegt Neves in gesprek met Voetbalkrant.com. "Een paar jaar geleden, toen hij in Griekenland coachte, deed ik een interview met hem. Ik kende hem nog niet goed en ik had ook de indruk dat zijn attitude het voetbal niet ten goede kwam."

Van nature is hij geen slecht mens, maar hij kan zich door de stress moeilijk beheersen

"Maar tijdens dat interview kreeg ik het gevoel dat hij vooral bij de wedstrijden enorm nerveus is. Van nature is hij geen slecht mens. Hij kan zijn emoties niet controleren door de stress. Hij moet dat leren omdat het anders slecht kan aflopen voor hem en zijn team."

Zelfbeheersing

In enkele maanden tijd bouwde Sa Pinto een slechte reputatie op in ons land. "Hij leeft enorm mee met de wedstrijden, alsof elke match de laatste van zijn carrière is", vervolgt Neves. "Soms verliest hij daarbij zijn zelfbeheersing. Natuurlijk is zijn gedrag geen goed voorbeeld voor kinderen. Niet alleen voor de fans van Standard, maar ook jonge fans van andere clubs hoeven dit niet te zien."

Wellicht kalmeert hij met een prijs op zak

"Hij zal wellicht kalmeren wanneer hij iets belangrijks kan winnen met Standard, zoals de beker van België. Hij heeft het gevoel dat hij moet bewijzen dat hij het niveau heeft om een club als Standard te coachen en dat brengt heel wat stress met zich mee."

Het gedrag van Sa Pinto bereikte ondertussen ook zijn thuisland. "Ik zag de beelden na Anderlecht en het was overal in het nieuws in Portugal", besluit Neves. "De persconferentie tussen Boloni en Sa Pinto na Antwerp tegen Standard werd breed uitgesmeerd in de kranten."

Sander De Graeve

Jupiler Pro League \\ Beker van België \\ Anderlecht \\ Standard
 
 
Reacties.