Hoeveel miljoen houden Anderlecht en Essevee over aan Europees avontuur en wat wil Francky Dury ermee doen?

14 december 2017 18:56

Het Europees avontuur zit erop voor Anderlecht en Zulte Waregem en bij uitbreiding alle Belgische ploegen in de Europese competities. Rest de vraag: wat hebben ze aan die campagne overgehouden en wat kunnen ze er mee doen. Francky Dury heeft alvast een ideetje.

Om te beginnen de cijfers. Deelname aan de Champions League én een overwinning daarin behalen heeft Anderlecht 14,2 miljoen euro opgeleverd. Reken daarbij nog een kleine 5 miljoen euro aan tv-gelden en de ticketing van drie topmatchen en paars-wit zal mogelijk meer dan 20 miljoen euro overhouden aan de campagne.

Geen vetpotten in Europa League

De Europa League is een heel ander verhaal. 2,6 miljoen euro startgeld en dan nog eens 840.000 euro (120.000 euro per punt) houdt Essevee over aan zijn campagne in de Europa League. Enig voordeel: door de vroege uitschakeling van de andere Belgische ploegen zullen de tv-gelden enkele honderden duizenden euro's hoger liggen dan normaal, maar in vergelijking met de CL blijft het een schijntje.

Maar toch: met ook nog inkomsten van de drie Europese wedstrijden aan ticketing een aardig zakcentje voor Essevee. Het bestuur had vooraf aan een punt of 4-5 gedacht in de poule met Nice, Lazio en Vitesse, de overwinning tegen de Romeinen was een bonus die ze aan de Gaverbeek niet meteen hadden verwacht.

Twee extra punten voor transfers in januari

"Twee extra punten voor enkele transfers in januari", kon Francky Dury er wel om lachen. "Ik hoop er wel op, ik hoop het." De oefenmeester van Essevee hoopt op versterkingen in januari om een inhaalrace op te starten en misschien toch nog play-off 1 te halen.

Over het Europees avontuur was hij al bij al tevreden: "Ik denk dat we gedaan hebben wat we moesten doen in Europa. Nice en Lazio waren eigenlijk te sterk voor ons, zeven punten is mooi. We hebben ons niet belachelijk gemaakt, we hebben onze rol gespeeld ... Met een zware tol in de Belgische competitie."

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Zulte Waregem
 
 
Reacties.