Hij ligt niet (altijd) in bovenste schuif bij Brugse fans, maar is wél belangrijk: "Zien op training dat hij makkelijk scoort, maar niet in de match"

15 december 2017 09:45

In 2016 (club)topschutter met 16 goals én bovenal beslissend in de memorabele titelmatch tegen Anderlecht. Abdoulay Diaby heeft alles om een publiekslieveling te zijn in Brugge, maar toch krijgt hij vaak kritiek van de eigen aanhang. Vreemd of niet? De Malinese spits is nochtans belangrijk.

Het valt op: wanneer de opstelling van Club Brugge op de sociale media verschijnt en Diaby prijkt in de basiself dan klinkt er gemor bij een deel van de fans. "Alweer Diaby?" De 26-jarige aanvaller zou volgens sommigen te zelfzuchtig zijn, niet voldoende de slogan 'No Sweat, No Glory' belichamen en te veel kansen missen. De opmerkingen zijn niet geheel van de pot gerukt, laat dat duidelijk zijn. Maar de explosieve en doelgerichte 'Abdou' is wél belangrijk voor Club. In het kampioenjaar, maar ook dit seizoen.

Dat benadrukt ook T2 Rudi Cossey in Sport/Voetbalmagazine in een stuk over de spitsenweelde van/bij Club Brugge: "Abdoulay is net als Jelle Vossen een jongen die heel hard werkt in functie van de ploeg. Die twee zijn min of meer op dezelfde manier complementair als Dennis en Wesley. Diaby die voor diepgang zorgt en makkelijk kan scoren. Dat zien wij op training, maar niet in de wedstrijd."

"Het lukt net niet"

Vier goals tot nu toe, het is inderdaad te weinig voor iemand met de kwaliteiten en het opportunisme van Diaby: "Hij creëert wel de kansen, komt in elke wedstrijd twee, drie keer in de zestien meter, heeft dikwijls de scoringskans, maar het lukt net niet, net zoals het bij Jelle niet lukt. Maar die twee passen zich heel goed aan aan de manier van spelen die Ivan Leko op dit moment vraagt."

Het is geen toeval dat het duo Diaby-Vossen de voorbije weken de nodige speelminuten kreeg: "Jelle is de man die afhaakt, die als spits de meeste afstand aflegt, iets tussen de elf en de twaalf kilometer. Hij kan kaatsen, opnieuw vertrekken, hij past perfect in hetgeen Ivan verlangt van een spits. Diaby haakt soms ook af, maar doet dat dan iets te ver, tot op het middenveld", besluit Cossey.

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ Club Brugge
 
 
Reacties.