To play-off 1 or not to play-off 1? Als STVV het wil redden, moet het hier dringend werk van maken

15 december 2017 21:35

Niemand die het voor aanvang van het seizoen verwacht had, maar na 18 speeldagen staat STVV netjes in de top-6. De ploeg van Jonas De Roeck, die al vroeg op het seizoen het roer overnam van de Spanjaard Bartolomé Márquez, valt thuis amper te verslaan. Maar op verplaatsing? Dat is toch wat anders...

Het kunstgras van Stayen legt de Limburgers duidelijk geen windeieren. De voorbije seizoenen bleek al hoe moeilijk het voor bezoekende teams is om zich vlot en accuraat aan te passen aan de speciale ondergrond en ook dit seizoen valt STVV in eigen huis amper te vloeren. De cijfers na bijna 2/3de van de reguliere competitie zijn behoorlijk indrukwekkend.

Laten we de knappe en veelzeggende statistieken eens onder de loep nemen: 'De Kanaries' hebben voor eigen publiek een fraaie 21 op 30 op het rapport staan. Slechts één (thuis)ploeg doet beter en dat is het in Jan Breydel al bijna twee jaar ongeslagen Club Brugge. 27 op 27, daar kan echt niemand aan tippen. STVV is de 'best of the rest'.

Slechts 1 thuisnederlaag

6 keer gewonnen al, 3 keer een gelijkspel afgedwongen en nog maar één keertje verloren. Dat was tegen die andere serieuze revelatie Charleroi. 0-1 werd het op speeldag 9 en eigenlijk verdiende STVV toen minstens een punt. Het lijstje met teams dat wél voor de bijl ging, mag gezien worden: AA Gent, Standard, Waasland-Beveren, RC Genk, KV Oostende en Moeskroen. Je moet het maar doen.

Uit is het wat anders...

Een heel ander en minder rooskleurig verhaal is het echter op verplaatsing. De uitwedstrijden blijven een pijnpunt voor geel-blauw. Slechts één keer gewonnen - nota bene tegen landskampioen Anderlecht - op acht uitjes, 6 punten op 24. Enkel kelderploegen KV Kortrijk en Eupen doen slechter. Toch wel enigszins frappant. Bovendien heeft STVV nog 'maar' acht uitmatchen achter de rug.

Kentering op Eupen?

Er volgen straks dus nog zeven (lastige) trips, te beginnen met Eupen morgenavond. Een driepunter tegen de rode lantaarn zou alvast deugd doen én goed van pas komen na de recente 4 op 18. Al helemaal omdat Waasland-Beveren en Standard op de loer liggen. STVV weet alvast waar het schoentje knelt. Als het na 30 speeldagen niet in play-off 1 prijkt dan zal het toch aan die slappe uitreputatie liggen...

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ STVV \\ Eupen \\ Leopoldsburg \\ KVW Zaventem
 
 
Reacties.