Club en Charleroi gaan allebei volle bak voor die beker, maar wie beschikt over de beste papieren?

16 januari 2018 16:55

Het belooft een heftig bekeravondje te worden in Jan Breydel. Met Club Brugge en Charleroi kijken niet alleen de nummers één en twee van de Jupiler Pro League elkaar in de ogen, het zijn ook nog eens twee ambitieuze teams die in de Beker van België en complexloos voluit voor de hoofdprijs gaan.

Vooral in Brugge hebben ze de geschiedenis mee: blauw-zwart is dé bekerploeg van ons land en mocht al 11 keer met de trofee zwaaien. Niemand doet beter, dichtste achtervolger is Anderlecht met 9 stuks. En dan zwijgen we nog over de 7 verloren bekerfinales van de West-Vlamingen. De voorbije seizoenen bereikte Club - onder Michel Preud'homme - maar liefst twee keer op rij de finale.

In 2015 versloege Club Brugge op een volgepakte en sfeervolle Heizel de grote paars-witte rivaal met 2-1. Vooral het winnende doelpunt van Lior Refaelov in de absolute slotfase zorgt in Brugge nog altijd voor kippenvel. Een jaar later bereikten de Bruggelingen opnieuw de eindstrijd, maar dit keer moest ze deemoedig het hoofd buigen voor Standard (2-1). Vorig seizoen strandde Club al in de 1/8ste finales tegen Eupen. Een complete verrassing.

Twee keer runner-up

Charleroi van zijn kant won nog nooit de beker, net zoals het ook nog nooit de kampioenenschaal in de lucht mocht steken. 'De Zebra's' stonden wel al twee keer in de finale, maar zowel in 1978 tegen SK Beveren als in 1993 tegen Standard grepen de Henegouwers naast de trofee. Vorig seizoen schakelde de ploeg van Felice Mazzu wel Anderlecht uit, maar in de kwartfinales bleek RC Genk te sterk.



In het seizoen 2015/2016 sneuvelde Sporting Charleroi al in de achtste finales - ook toen tegen RC Genk - en in 2014/2015 moest het in de kwartfinale z'n meerdere erkennen in Cercle Brugge. In de voetbaljaargangen 2012/2013 en 2013/2014 botste de huidige nummer twee in de competitie bij de laatste 16 telkens op Zulte Waregem.

Tuk op die eerste prijs

Het moge dus duidelijk: Club Brugge heeft de geschiedenis mee, maar het is en blijft wel de beker en daarin kan werkelijk alles, nietwaar? Felice Mazzu en Mehdi Bayat zijn bovendien gebeten om eindelijk die eerste grote prijs in de wacht te slepen. Ivan Leko en zijn troepen zijn bij dezen gewaarschuwd, ze zullen vanavond écht wel top moeten zijn. Wie mag zich volgens u opmaken voor een halve finale tegen Standard?

Glenn Bogaert

Beker van België \\ Charleroi \\ Club Brugge
 
 
Reacties.