Nainggolan thuisgelaten: Martinez was nooit van plan hem mee te nemen, slim kunnen we dat wel niet noemen

21 mei 2018 14:28

Het draaide vandaag op de persconferentie van Roberto Martinez niet om 28 namen, maar wel om één: die van Radja Nainggolan. De uitleg van de bondscoach was er één die voorbereid was, maar waar toch de nodige gaten in zaten. Martinez was immers nooit van plan Radja mee te nemen.

Martinez meende wat hij zei: hij kan Nainggolan geen belangrijke rol geven. Martinez gaat zijn systeem waar twee jaar aan gewerkt werd nu niet ineens omsmijten om een plaatsje te zoeken voor Radja. Dat hij de 'God van Rome' nu thuislaat, heeft daarnaast echter ook te maken met de rust die hij in de ploeg wil houden. Redenen genoeg, maar eigenlijk geen enkele die afdoende is om zo'n kwaliteitsspeler thuis te laten.

Groepssfeer 

Als de Rode Duivels (hopelijk) vier weken in Rusland blijven, kunnen er al eens spanningen ontstaan in een groep van - technische staf inbegrepen - om en bij de 35 mensen met elk hun eigen karakter. Martinez vreest dat de man met de uitgesproken mening voor dissidente tonen kan zorgen. België verliest door zijn afscheid één van de meest kleurrijke figuren.

Nainggolan stopt met de Rode Duivels. Spijtig, maar begrijpelijk...

Kort gezegd: hij vreesde zelf in de clinch te geraken met de middenvelder, want bij zijn collega's is Nainggolan - zoals bij het grote publiek - wel enorm populair. Enkele belangrijke Rode Duivels zouden zelfs gepleit hebben om hem mee te nemen naar Rusland. Martinez was echter nooit van plan Radja mee te nemen. Niet een jaar geleden, niet zes maanden geleden, niet vorige week. Hij heeft het op persoonlijk en professioneel vlak moeilijk met hem.

Radja had uiteraard iets kunnen bijdragen als bankzitter. Om een wedstrijd van het slot te halen bijvoorbeeld. Als er een achtmansverdediging staat, is Nainggolan ongeveer de enige die zijn kans durft te gaan met een afstandsschot. De rest wil erdoor breien, wat meestal voor heel wat problemen zorgt.

Eén mogelijkheid om gelijk te bewijzen

In se is de beslissing - en uitleg - van Martinez begrijpelijk. In zijn systeem heeft hij echt geen plaats voor Nainggolan en hoe lang gaat Nainggolan zich niet roeren als hij niet speelt? Een Youri Tielemans meenemen is ook begrijpelijk aangezien hij nooit ontgoochelde en altijd in de rij zal stappen. 

Maar of het slim is? Een storm creëren nog voor het WK begint? Daar hebben we onze twijfels over. 99 procent van de fans keert zich nu tegen de bondscoach, wat een negatief gevoel rond de Rode Duivels zal vastleggen. Een Zwaard van Damocles dat boven heel de ploeg hangt...

Bij alles wat verkeerd uitdraait, zal er gewezen worden naar de afwezigheid van Nainggolan. Of dat er nu mee te maken zal hebben of niet. De bondscoach creëerde onnodige druk voor zichzelf en voor de ploeg. Martinez heeft eigenlijk maar één mogelijkheid om zijn gelijk te bewijzen richting grote publiek: wereldkampioen worden.

Johan Walckiers

Serie A \\ AS Roma \\ België
 
 
Reacties.