Beresterke Navas en VAR sturen Brazilië naar tweede gelijkspel, tot Coutinho en Neymar voor verlossing zorgen in extra tijd

22 juni 2018 15:58

Brazilië heeft Costa Rica met 2-0 verslagen. Een bijzonder felbevochten overwinning, die er pas kwam in de toegevoegde tijd met rake treffers van Coutinho en Neymar.

Neymar was nog steeds niet 100% fit, maar Brazilië kan niet zonder hem en dus stond hij opnieuw aan de aftrap. Fagner nam wel de plaats van de geblesseerde Danilo in, bij Costa Rica kreeg Oviedo de voorkeur op Calvo.

Is dit dan de favoriet?

Werd Brazilië - favoriet voor de eindwinst volgens de bookmakers - overschat? Staan ze stijf van de stress? Hoe dan ook heeft de Seleçao zijn ware gelaat nog niet echt laten zien. Niet tegen Zwitserland, en nu ook niet tegen Costa Rica. 

De eerste reuzekans was zelfs voor de underdog. Marcelo werd voorbijgeflitst op de flank, maar Borges kon de aflegger net niet aan de juiste kant van de verste paal leggen. 

Na een twintigtal minuten begon Brazilië dan eindelijk het laken een beetje naar zich toe te trekken. Neymar en Marcelo kregen de bal niet voorbij Navas; Jesus kon dat wel met een staalharde trap in de bovenhoek, maar dat feestje ging niet door wegens duidelijk buitenspel. De ruststand bleef in evenwicht.

Navas doorstaat Braziliaanse storm

Vroeg in de tweede helft kwamen de kansen er wel. Jesus was opnieuw ongelukkig met een kopbal tegen de deklat, terwijl Paulinho, Coutinho en meermaals Neymar allemaal doelman Navas op hun weg vonden. De doelman van Real Madrid was overduidelijk de beste Costa Ricaan op het veld.

Een kwartier voor tijd moest de VAR ingrijpen: Kuipers gaf Brazilië aanvankelijk een penalty wanneer Neymar klaarblijkelijk werd neergetrokken, maar in de herhaling bleek dat het toch meer op een schwalbe leek. De beslissing werd dan ook terecht teruggedraaid. 

Verlossing in extra tijd

Brazilië leek dan ook op zijn tweede gelijkspel af te stevenen, maar dat was buiten Coutinho gerekend. Jesus draaide zich goed vrij en op slechts enkele meters van het doel bood hij de bal aan de middenvelder van Barcelona en die kon de verlossende 1-0 toch nog binnenleggen. Helemaal op het einde kon Neymar himself de score zelfs nog verdubbelen op de counter.

Drama vermeden voor de favoriet, maar echt helemaal overtuigend was het toch opnieuw niet. Voorlopig komen de Brazilianen wel aan de leiding, Servië en Zwitserland komen vanavond nog in actie.

Yannick Lambrecht

Brazilië \\ Costa Rica
 
 
Reacties.