FIFA 19 Review: De verbeterde gameplay weegt niet op tegen de teleurstelling - en toch zal iedereen blijven spelen

10 december 2018 21:54

Nu iedereen FIFA 19 al enkele maanden heeft kunnen spelen, is het tijd voor een definitieve review van het populairste voetbalspel ter wereld. Ja, de gameplay is aanzienlijk verbeterd. Neen, het is geen verantwoording voor de vele minpunten. En toch zal alles hetzelfde blijven. De review.

Verbeterde Gameplay

Een complete metamorfose ten opzichte van voorganger FIFA 18 is het niet, een duidelijke verbetering is het zeker en vast wel. De matchen zelf voelen lichtjes realistischer, vooral veel vlotter en de nieuwe toevoegingen hebben echt wel hun meerwaarde. 

De nieuwe afwerking waarbij timing erg belangrijk is geeft een nieuwe dynamiek aan het aanvallen, de 50/50-duels zorgen voor meer realisme en de opties om tactiek aan te passen zijn werkelijk eindeloos. De 'House Rules' - waarbij je bijvoorveeld zonder scheidsrechter kan spelen of enkel met afstandsschoten kan scoren - vormen een leuke toevoeging en hét paradepaardje van de promotiecampagne was de langverwachte Champions League. Tot zover de pluspunten.

Het grootste punt van kritiek is na oneindig veel klachten door de jaren heen nog altijd nog niet helemaal opgelost: de servers. Als je nog nooit gevloekt hebt bij die veel te vaak voorkomende melding 'verbinding met de EA-servers verbroken', dan heb je nog nooit FIFA gespeeld.

Ultimate Team

Verder hebben de makers overduidelijk al hun eieren in één mandje gelegd: Ultimate Team. De reden is duidelijk en dat is... geld. Je kunt daar namelijk packs kopen voor écht geld, waar vooral kinderen zich aan laten vangen om betere spelers te krijgen en dat brengt met elke editie miljoenen euro's op voor EA.

Er zijn nieuwigheden als 'Division Rivals' en meer 'Squad Building Challenges', maar daar heb je in bijna alle gevallen virtuele munten voor nodig, en écht geld is helaas de manier bij uitstek om die snel te krijgen.

Eerder dit jaar hebben enkele Europese landen - waaronder België en Nederland - een poging gedaan om de zogenaamde 'loot boxes' te verbieden, maar tevergeefs, ze zijn nog steeds overal inbegrepen. Wat in 2009 begon als een oprecht toffe spelmodus, is een schaamteloze melkkoe geworden.

Verwaarloosd

Een jammerlijk gevolg van die enorme focus op Ultimate Team is dat andere onderdelen van het spel verwaarloosd worden. Carrière, Pro Clubs,... Het wordt de laatste jaren nog nauwelijks vernieuwd, tot grote ergernis van de spelers die het grootste deel van hun tijd op het spel vooral daarin willen steken.

The Journey heeft een derde en laatste hoofdstuk gekregen, maar dat blijft nogmaals onder de verwachtingen. De zogenaamde 'keuzes' die je maakt maken geen enkel verschil in de cliché verhaallijn, waardoor veel spelers het in de eerste week uitspelen en er nadien nooit meer naar omkijken. 

Ook de klantenservice laat nog steeds te wensen over: het enige dat op de sociale media verschijnt, zijn de promoties om meer geld uit te geven op Ultimate Team, maar zelden of nooit updates bij problemen.

Waarom kopen?

De voor de hand liggende vraag: waarom blijft dit dan het populairste voetbalspel met al deze negatieve punten? Simpel: er is geen concurrentie. FIFA is dé kolos op het gebied van voetbalgames en EA weet het, dus kan doen wat het wil. Miljoenen voetballiefhebbers die niet noodzakelijk fervente gamers zijn, zullen het spel hoe dan ook elk jaar opnieuw blijven kopen. Ongeacht de goede of slechte spelervaring.

Yannick Lambrecht

 
 
Reacties.