Tot spijt van wie het benijdt: Belgische clubs doen het beter in Europa sinds de invoering van de play-offs

24 mei 2019 10:30

Er was woensdag weer heel wat te doen over het behoud van het play-offsysteem in België. Naast Club Brugge waren het vooral de clubs die zelden kans maken om play-off 1 te spelen die het systeem wouden wegstemmen.

Want play-off 2 is nu eenmaal een gedrocht. Hoewel het bij veel clubs opnieuw in het ‘normale’ abonnement was inbegrepen, kwam er amper volk naar het stadion. Voor het zoveelste jaar op rij. Er moet iets aan worden gedaan. Maar niemand weet wat.

Anderlecht, Racing Genk, Standard, AA Gent, Antwerp en Charleroi stemden wél voor het behoud van het huidige systeem. Omdat zij wel elk jaar meestrijden voor een plekje in play-off 1. En play-off 1 is financieel gezien nu eenmaal enorm interessant.

Over de (on)zin van de halvering van de punten kan je eeuwig discussiëren. Maar feit is dat play-off 1 op sportief vlak gewoon een voltreffer is.

Er wordt vaak gezegd dat het niveau van de Belgische competitie en de topclubs jaar na jaar achteruitgaat omdat de beste spelers worden weggekocht. Maar is dat wel zo? Wij gingen eens kijken naar de Europese resultaten van onze (top)clubs.

UEFA Country Ranking

Sinds het seizoen 2009-2010 worden er in België play-offs gespeeld. Na afloop van het seizoen 2008-2009 stond België met 25.000 punten op plaats 14 op de UEFA Country ranking. Die rangschikking wordt bepaald op basis van de prestaties van de clubs van een bepaald land op het Europese toneel in de laatste vijf seizoenen.  

Naast de traditionele grote landen stonden toen ook Roemenië , Schotland, Griekenland, Turkije en Oekraïne boven België. Ook Nederland ging België toen voor. Onze Noorderburen stonden op dat moment 8e met 39.000 punten.

Twee jaar later was België al één plaatsje opgeschoven. En in het seizoen 2012-2013 stond België elfde met 34.000 punten. Nog steeds twee plaatsen en 10.000 punten achter Nederland.

Twee Europese campagnes later bedroeg dat verschil nog één plaats en 3.000 punten: België op 10, Nederland op 9. Enkel Oekraïne, Portugal, Rusland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Engeland stonden nog hoger.

Na het seizoen 2016-2017 stond België op plek negen. En hoewel de meeste Belgische clubs het afgelopen seizoen niet eens goed presteerden in Europa, wipte België over Oekraïne naar plaats acht. Naast de vijf grootste landen staan op dit moment enkel Portugal en Rusland boven België.

Op tien jaar tijd is België van plek veertien naar plaats acht gestegen. Zonder echte uitschieters zoals Ajax dit jaar, maar collectief en geleidelijk aan. Natuurlijk zijn de play-offs daar niet de enige reden voor. Maar waar andere landen om welke reden dan ook zijn weggezakt, houden de Belgische (top)clubs toch goed stand.

De kritiek op de play-offs is terecht en logisch. Er moet dringend iets worden gedaan aan play-off 2. Nee, er had al lang iets aan moeten gedaan worden. Het is niet eenvoudig om ook maar iets positiefs te zeggen over play-off 2.

Wij zijn ook geen politiekers, dus gaan geen voorkeur uitspreken tussen het laten uitblinken van de sterksten of het ondersteunen van de zwakkeren. Maar los daarvan valt het niet te ontkennen dat play-off 1 in tegenstelling tot het kleinere broertje wél positieve effecten heeft. 

Simon Wauters

 
 
Reacties.