Van de groepsfase van de Champions League tot de Spaanse derde klasse: de terugkeer van RCD Mallorca

24 juni 2019 16:45

RCD Mallorca keert in het seizoen 2019/20 terug in La Liga. Na een zwerftocht door de Spaanse tweede en derde klasse mag het eindelijk terug aantreden op het hoogste niveau. Een terugblik.

Wat een ontknoping gisterenavond in de eindronde van de Spaanse tweede klasse. Nadat Deportivo La Coruna vorige week Mallorca met 2-0 opzij zette, leek de strijd om het laatste promotieticket gestreden. Toch kwam Mallorca nog helemaal terug. Na een zinderende wedstrijd stuurde het Deportivo huiswaarts met een 3-0 nederlaag. Ante Budimir, Salva Sevilla en Abdon Prats maakten de doelpunten.

RCD Mallorca begon nochtans helemaal niet als promotiekandidaat aan het seizoen. Het kwam net uit de Spaanse derde klasse waar het wel spelenderwijs kampioen werd. Mallorca verloor van de 38 wedstrijden er slechts vijf. Het keerde op die manier na een seizoen terug naar de Spaanse tweede klasse.

Het verging Mallorca in de tweede klasse uiteindelijk een pak beter dan verwacht. De club eindigde op de vijfde plek, genoeg om deel te nemen aan de eindronde. In de halve finale versloeg het Albacete met 2-1 over twee wedstrijden. In de finale ging dus Deportivo La Coruna voor de bijl.

Historie 

Nochtans zag twintig jaar geleden de situatie er voor Mallorca compleet anders uit. In 1999 verloor het nipt de finale van de Europacup II van Lazio Roma en een jaar later haalde het de kwartfinale van de UEFA Cup waar uiteindelijk Galatasaray te sterk bleek. Nog eens twee jaar verder versloeg het met Samuel Eto’o in de rangen zowel Arsenal, Schalke 04 als Panathinaikos in de UEFA Champions League.

Na het winnen van de Copa del Rey in 2003 ging het stilaan minder en minder met los Bermellones. In 2013 zakte het dan ook naar La Liga 2. Hoewel de club de ambitie uitsprak om meteen opnieuw te promoveren, lukte dat helemaal niet. De club werd een trainerskerkhof en versleet maar liefst 11 trainers op vier jaar tijd.

Overname 

In januari 2016 nam de Amerikaanse zakenman Robert Sarver de club over. Toch kon hij niet vermijden dat de club iets meer dan een jaar later naar het derde niveau zou zakken. Daar besloot het onder de nieuwe en ambitieuze coach Vicente Moreno aan een nieuw team te bouwen dankzij goed scoutingswerk. Enkele ervaren spelers zoals Manolo Reina (ex-Malaga en Levante) en Salva Sevilla (ex-Real Betis en Espanyol) kwamen erbij, aangevuld met veel jongere spelers.

Ook dit seizoen was de ervaring enorm belangrijk. Het team teerde voornamelijk op een goeie organisatie en hoopte voorin op een flits van de Ivoriaan Lago Junior. Het scoorde niet erg veel, maar kreeg nog minder doelpunten tegen. Het zal zeker offensief wat transferwerk voor de boeg hebben om een competitief team neer te zetten in La Liga. 

Naast Mallorca zullen ook Osasuna en Granada opnieuw aantreden in de hoogste divisie volgend jaar.

Arjen T'Sjoen

Mallorca II
 
 
Reacties.