Belgische refs krijgen extra taak mee: "Ze moeten de creatieve spelers beschermen"

17 juli 2019 14:42

Het scheidsrechterskorps moet moderniseren, beter worden, meegaan met zijn tijd... Ziedaar de boodschap die de nieuwe technisch directeur van het Referee Department, Bertrand Layec, wil meegeven. En het beschermen van de creatieve spelers maakt daar deel van uit.

Hans Vanaken, Yari Verschaeren, Mehdi Carcela... Ze worden soms wel heel hardhandig aangepakt door de tegenstrevers. Layec heeft zijn scheidsrechters de boodschap meegegeven dat ze daar meer op moeten letten. En die jongens moeten beschermen.

"Kijk, in België zijn er heel goeie spelers. Die waren er, zijn er en zullen er komen. Dat zijn de jongens die het voetbal nodig heeft. En wij hebben ook een taak om die te beschermen. Zij maken de goal, geven de passes, bepalen het spel en zorgen voor het spektakel. Maar de tegenstanders kennen die ook en een scheidsrechter moet daarop kunnen anticiperen", aldus Layec.

Toprefs kennen het scenario voor 80 procent voor ze op het veld stappen

Daarom wil de Franse ex-topscheidsrechter dat zijn refs tijd steken in hun voorbereiding. Daarom is er bij de KBVB ook een analist voorzien die hen analyses en beelden bezorgt voor de komende match. "Frank (De Bleeckere) en ik komen heel wat Europese topscheidsrechters tegen."

"Ik kan u verzekeren dat die mannen 80 procent van het scenario kennen vooraleer ze een voet op het veld gezet hebben: de tactiek, de spelers, het systeem... ze kennen dat. Ik wil dat de Belgische refs ook in die wereld geraken. Het is ook de taak van de refs om het spektakel te beschermen."

Johan Walckiers

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.