Mag België dromen van een tweede rechtstreekse ticket voor de Champions League?

20 september 2019 19:57

België heeft dit jaar met Racing Genk en Club Brugge voor het eerst sinds lang twee vertegenwoordigers in de Champions League. Blauw-zwart moest daarvoor wel diep gaan in de voorronde. Maar zou België binnen een paar jaar over twee rechtstreekse tickets voor de Champions League kunnen beschikken?

Daarvoor zou het de zesde plaats op de UEFA Country Ranking moeten veroveren. In 2008 stond België nog op plek dertien en hing het eerste rechtstreekse ticket voor het kampioenenbal nog af van wie de Champions League won.

België moest toen nog landen als Roemenië en Schotland laten voorgaan. België kwam echter steeds dichter bij de top tien en na drie jaar op plek negen te hebben gestaan, sloot het het seizoen 2018-2019 af op plek acht.

België moet dus nog twee landen voorbij als het een tweede rechtstreekse ticket voor de Champions League wil.

Naar Spanje, Engeland, Duitsland en Italië hoeven we niet te kijken. Als België naar plek zes wil, moet het voorbij twee landen van het trio Frankrijk - Rusland - Portugal.

In dat opzicht hebben we op speeldag één een uitstekende zaak gedaan met overwinningen tegen Saint-Etienne en Vitoria Guimarães.

Bij Rusland lijkt het vet stilaan van de soep. Nadat ze afgelopen jaar al niet al te schitterend presteerden, verloren ze dit jaar zeven van hun tien wedstrijden in de voorronde en begonnen hun vier (op zes) teams met vier op twaalf aan de groepsfase. Zij staan dit jaar op plek 29, België op drie. Als de Belgische teams vijf stabiele seizoenen op rij afwerken, moet plek zeven mogelijk zijn.

Maar dan moeten we dus nog Portugal of Frankrijk voorbij richting twee uitnodigingen voor het miljardenbal. En met PSG, Porto en Benfica wordt dat een heel lastig verhaal.

Mag België dromen van een tweede rechtstreekse ticket voor de Champions League? Natuurlijk. Maar zit er meer in dan een zevende plek? Daar valt voor te vrezen.

Simon Wauters

 
 
Reacties.