"Het niveau van de scheidsrechters is omhoog gegaan, maar je moet dat los van de VAR zien"

19 oktober 2019 07:00

De irritatie rond de beslissingen van de VAR is de afgelopen weken alleen maar groter geworden. Een probleem dat ook bij het Referee Office wordt aangekaart. "Het gaat tijd kosten."

Zoals zowat elke goal die herbekeken wordt, zelfs de overduidelijke. "Elk doelpunt moet gecheck worden. Net als elke rode kaart, elke penalty... Veelal is het gebeurt voor de viering van de spelers voorbij is, maar in bepaalde gevallen... Tja. Het is belangrijk om alles te checken omdat we het kunnen", aldus David Elleray.

"Ja, het kan irritant zijn. Je kan het ook anders bekijken: je kan twee keer vieren. Wat maakt een goeie VAR? Iemand die vertrouwen heeft en de grootste skill die je nodig hebt is om de cruciale dingen te zien bij een replay. Sommigen hebben dat gevoel om sommige dingen te zien. Anderen kunnen beter worden met training."

Maar dus elke semiprofessionele ref moet ook in het VAR-busje kunnen zitten. "Alle refs moeten op termijn VAR worden. Sommigen zullen er uiteraard beter in zijn dan anderen. Er is niemand echt een ram, maar er zijn er die meer focus nodig hebben. Diegenen die er minder goed in zijn, zullen ook minder matchen krijgen."

We moeten onze fouten toegeven

Een collega opperde dat het vertrouwen in de refs er niet echt beter op geworden is. "Je moet de VAR wel los zien van de refs op het veld. Iemand die ik respecteer zag een grote vooruitgang in het niveau van de refs. Maar de VAR haalt dat naar beneden. Refs zijn zoals doelmannen, er wordt meer gefocust op de prestaties van de refs. Ik voel dat we vooruit gaan."

"Voetbal is een spel van fouten, zoals Martinez zegt. Iedereen maakt fouten. We zijn niet zo tolerant naar refs toe, we willen natuurlijk perfectie. Onze focus ligt op de sleutelmomenten. Een inworp is minder belangrijk dan een penalty."

Het begrip is er wel nog niet. Hoe kan iemand die alle beelden voor zich heeft nog een fout maken zoals bij de goal van Chadli, de penalty van Mechele... "Waarom maken mensen fouten? Druk, stress, concentratie, niet accuraat zien wat ze eigenlijk zien, slechte techniek,..."

"Wij moeten eerlijk zijn als er een fout is en waarom die fout gebeurde. En op training dat corrigeren. We hebben een vierstappensysteem: eerst accepteer je dat er een fout gebeurde, dan analyseer je waarom, dan maak je een verbetering en dan maak je vooruitgang. Leer van je fouten. Je leert meer als iets fout gaat dan als alles goed gaat."

Johan Walckiers

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.