Vercauteren werkt in de omgekeerde richting van Kompany, maar verdient evenveel geduld

11 november 2019 17:13

't Was niet echt om aan te zien vrijdagavond, daar was iedereen het over eens. Anderlecht won wel van Zulte Waregem, maar de manier waarop was niet echt sprankelend te noemen. Maar slecht spelen en winnen, het zou wel eens de remedie richting beterschap kunnen zijn.

Na een 6 op 27 werd het roer omgegooid bij Anderlecht. Enter Franky Vercauteren, die het nodige realisme moest toevoegen aan de selectie. Het eerste dat hij opmerkte was dat de jonge spelers diep zaten. Sardella, Cobbaut, Amuzu... Allemaal zaten ze met vragen. Of het nu hun schuld was dat het niet draaide. 

Veerkracht kweken

Inderdaad, Vercauteren heeft meer realisme in de ploeg gebracht. Een echte breker voor de verdediging om Sambi Lokonga te ontlasten en slechts één aanvallende middenvelder.  Kayembe doet zijn werk en was aan de Gaverbeek één van de besten. "Dit gaat deugd doen: slecht spelen en toch winnen", klonk het in de catacomben van het Regenboogstadion vrijdag na de match. Al waren heel wat fans op sociale media bijzonder kritisch.

Rare uitspraak misschien voor Anderlecht zijnde, maar het klopt wel. Bij paars-wit zijn ze terecht blij dat ze in moeilijke omstandigheden nu ook drie punten kunnen binnen slepen. Twee maand geleden waren de jonkies nooit hersteld van de klap die de gelijkmaker betekende. Deze keer gingen ze op zoek naar een zege. Het vertrouwen heeft er toch een boost door gekregen.

Goals door verticaal spel

Onderdeel van het realisme dat Vercauteren introduceerde: de tegenaanval. Het is gedaan met breien: als het enigzins mogelijk is moet de bal zo snel mogelijk verticaal gespeeld worden. Daardoor hebben de Brusselaars nu toch al wel heel wat doelpunten kunnen scoren.

Nee, het is geen champagnevoetbal dat er momenteel geserveerd wordt. Maar als er zoveel vertrouwen was in 'The Process' van Kompany, mag er nu wel ook wat geduld zijn voor Vercauteren. Hij werkt in de andere richting. Bij Kompany was het eerst mooi spel en dan zullen de resultaten wel volgen. Vercauteren denkt eerst aan punten en wil van daaruit het spel verbeteren. Daarbij is vertrouwen geven het belangrijkste punt. En vertrouwen krijg je nu eenmaal door te winnen.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.