Rode Duivels op weg naar een 30 op 30 in de EK-kwalificaties? Enkel Cyprus staat nog in de weg

19 november 2019 15:49

Dinsdagavond sluiten de Rode Duivels hun EK-kwalificatiecampagne af tegen Cyprus. De groepswinst en de status als reekshoofd is al binnen en daar kan ook nog een perfect rapport van 30 op 30 bijkomen.

Na de klinkende 1-4 zege van afgelopen weekend in Sint-Petersburg tegen Rusland zijn de Rode Duivels al zeker van de groepswinst en het reekshoofdstatuut tijdens de loting in Boekarest eind deze maand. De laatste hindernis voor de Rode Duivels is Cyprus. Een duel enkel nog om de eer, maar de Rode Duivels kunnen wel het achtste Europese land ooit worden dat 30 op 30 pakt in de EK- of WK-kwalificatiecampagne. Enkel Frankrijk (2x), Duitsland (2x) Spanje (2x), Tsjechië, Engeland, Nederland en Italië (dit jaar) deden ons dat voor. 

België speelde eerder 12 keer tegen Cyprus en verloor nog geen enkele wedstrijd. Op 15 november 1995 werd er in Limassol wel 1-1 gelijk gespeeld tijdens de EK kwalificaties voor het EK van 1996 in Engeland. De Rode Duivels wisten zich toen uiteindelijk niet te plaatsen.

Voetbaldwerg Cyprus

De tijden veranderden de laatste jaren en er is dan ook helemaal niemand die verwacht dat de Rode Duivels een probleem zullen hebben met Cyprus. Het land staat 93e op FIFA-wereldranglijst en heeft geen grote namen in de selectie zitten. Het zou kunnen dat de Belgische Cyprioot Urko Pardo (ex-Anderlecht, FC Barcelona en Olympiakos) onder de lat mag binnen. Hij speelde ook in de thuiswedstrijd tegen Schotland (1-2 nederlaag).

Een half jaar geleden gingen de Rode Duivels op bezoek bij Cyprus en werd er met 0-2 gewonnen. Eden Hazard en Michy Batshuayi maakten nog voor de 20e minuut de doelpunten. Nadien viel het compleet stil en kregen de Cyprioten zelfs nog enkele kansjes. Roberto Martinez kiest sowieso voor enkele andere namen in het basiselftal. Thomas Vermaelen krijgt rust, hij wordt vervangen door Jason Denayer of Elias Cobbaut. Verder lijken ook Yannick Carrasco en Christian Benteke een kans te zullen krijgen van de bondscoach. 

Arjen T'Sjoen

België \\ Cyprus
 
 
Reacties.