Wat hebben we geleerd uit de 10 kwalificatiematchen? Welke spelers horen bij de 23 EK-gangers en wie valt er af?

20 november 2019 17:22

De kwalificatie als groepswinnaar is een feit, we hebben veel spelers aan het werk gezien en we kennen al twee tegenstanders op het EK. Maar welke 23 spelers gaat de bondscoach meenemen? Wie is er al zeker van zijn plaatsje en voor wie zal het maar nipt zijn?

Als blessures geen roet in het eten gooien zijn de volgende spelers zeker van hun stek in de 23-koppige selectie voor het EK: Thibaut Courtois (K), Simon Mignolet (K), Vincent Kompany (CV), Jan Vertonghen (CV), Toby Alderweireld (CV), Thomas Meunier (RB), Timothy Castagne (RB), Thorgan Hazard (LB), Axel Witsel (CM), Kevin De Bruyne (CM), Youri Tielemans (CM), Eden Hazard (LV), Dries Mertens (RV), Michy Batshuayi  (SP) en Romelu Lukaku (SP).

Bijna zeker

Dat wil zeggen dat er nog acht plaatsen over zijn. Daarvan gaat er vrijwel zeker een naar Thomas Vermaelen als linksvoetige centrale verdediger. Als rechtsvoetige kan de bondscoach rekenen op de polyvalente Leander Dendoncker, die ook als meest verdedigende middenvelder uit de voeten kan.

Nog zes knopen om door te hakken

Er gaan maar drie doelmannen mee naar het EK en er zijn er drie die in aanmerking komen. Van Crombrugge kwam er als laatste bij en net zoals Sels keepte hij nog geen enkele officiële interland. Casteels is de grootste kanshebber, al moet hij dan wel zijn niveau van vorig seizoen oppikken na zijn blessure.

Centraal achterin is er door de aanwezigheid van de polyvalente Dendoncker maar een speler nodig. Boyata en Denayer liggen met elkaar in balans. Dennis Praet zal wellicht de voorkeur krijgen op Hans Vanaken als laatste centrale middenvelder.

Op de linksachter en op de flank is er nog nood aan twee spelers. Chadli en Carrasco kunnen op beide posities worden ingezet en zijn logische keuzes. Voor Januzaj, Lestienne en Verschaeren zal er wellicht geen plaats zijn in de kern. In de spits moet Martinez kiezen tussen Benteke en Origi. Laatstgenoemde heeft het voordeel dat hij ook op de flank inzetbaar is.

Hannes Van Gael

België \\ Cyprus
 
 
Reacties.