Zes conclusies na de laatste week EK-kwalificaties

20 november 2019 16:39

De Rode Duivels gaan naar het EK, met het maximum van de punten. De teerlingen zijn geworpen in de diverse groepen, maar wat moeten we onthouden van de voorbije interlandweek?

1. Rode Duivels hebben geen topvorm nodig

We wisten het al langer dan vandaag en hadden het bij de loting al voorspeld: in de groep waarin de Rode Duivels zitten, was plaatsing voor het EK gewoon al te makkelijk. 

Ook tegen Rusland was het eigenlijk gewoon een wandeling in het park, tegen Cyprus was er al helemaal niks van spanning en konden de Duivels het ook met een 'B-ploeg' makkelijk afmaken. 

2. Gebrek aan tegenstand heeft zijn gevolgen

Enig probleem: de Rode Duivels zullen - net als bij vorige toernooien - niet echt tegen toplanden gespeeld hebben in aanloop naar het EK.

Een oefenwedstrijd tegen Frankrijk ligt op tafel, maar dat blijft een oefenmatch. Het is jammer dat de Belgen niet écht getest zijn geweest, want de natie snakt naar - eindelijk - een titel. 

3. Alle toppers zijn present

Temeer alle toppers aanwezig zullen zijn op het EK. Nederland, Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal en WK-finalisten Frankrijk en Kroatië? Allen staan ze tussen de 24 (is dat niet wat veel?) landen op het EK.

Uit de top-12 van de Nations League wist enkel IJsland zich voorlopig niet te plaatsen voor het EK, maar zij krijgen in eigen huis nog een extra kans via de play-offs. 

4. Debutanten

Op dat EK gaan we ook het debuut krijgen van Finland, met dank aan Pukki & zijn teammaats. Zij konden zich voor het eerst plaatsen voor een groot toernooi, tot grote vreugde van iedereen.

Door het systeem met de play-offs zal daar zeker nog een tweede debutant bijkomen uit een poule met Kosovo, Wit-Rusland, Georgië en Noord-Macedonië. Wie ligt daar op te wachten? 

5. De Loting

De loting op 30 november? Dat wordt een beetje een sof. De Belgen kennen behoudens ongelukken al twee van hun tegenstanders.

En ook voor de derde tegenstander ligt het voor de Belgen al voor 50% vast. Bovendien is het door alle play-offs ook gewoon een kluwen waar geen kat haar jongeren in zou terugvinden. 

6. De topschutter

Ene Eran Zahavi uit Israël, die speelt bij het Chinese Guangzhou, leek lange tijd op weg naar de titel van topschutter van de EK-kwalificaties.

Tot Harry Kane in de slotweek de motor nog even deed aanslaan en op twaalf doelpunten uitkwam, eentje meer dan Zahavi en de onvermijdelijke Ronaldo. Die zit ondertussen aan 99 interlanddoelpunten en mag binnenkort dus een nieuw jubileum vieren.

Aernout Van Lindt

België
 
 
Reacties.