Welke Financial Fair Play? Hoe Manchester City dan toch schorsing omzeilt

13 juli 2020 14:13

Kevin De Bruyne en co kunnen opgelucht ademhalen: dan toch geen Europese ban voor de steenrijke club. Dat Manchester City er met een lichte sanctie vanaf komt, doet in voetballand de wenkbrauwen fronsen. Is er nog wel sprake van financial fair play?

De Uefa was begin dit jaar niet mals voor de Citizens. City leefde volgens hen de regels van de Financial Fair Play niet na en de Uefa eiste een zware straf: dertig miljoen euro boete, maar belangrijker, een tweejarige uitsluiting van Europees voetbal.

Met de moed der wanhoop trok Manchester City naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Door een gebrek aan bewijs enerzijds en verjaring van enkele andere inbreuken anderzijds besloot het TAS dan maar om een wel erg milde strafmaat uit te spreken: een boete van tien miljoen. Een habbekrats voor de steenrijke club. En dus geen Europese uitsluiting... Een opluchting van formaat voor City: enkele sterspelers gaven aan om een vertrek te overwegen als er geen Europees voetbal gespeeld mocht worden. Die onzekerheid is nu van de baan: Manchester City kan ook volgend seizoen op jacht naar de Beker met de Grote Oren. 

Op Twitter wordt de beslissing van het TAS op erg veel verontwaardiging onthaald. Hoe kan het zijn dat Manchester City (quasi) wordt vrijgesproken? Wat is het nut van Financial Fair Play, als er toch geen rekening mee wordt gehouden?

De UEFA reageerde alvast dat ze 'akte hebben genomen van de beslissing van het TAS.' Daarnaast verdedigen ze het nut van Financial Fair Play. "De FFP heeft de voorbije jaren al een erg significante rol gespeeld in de bescherming van clubs. Het blijft ons doel om de clubs gezond te houden en we blijven geloven in de principes van de Financial Fair Play."

Dennis Rosiers

Premier League \\ Manchester City
 
 
Reacties.