Publiekslieveling Clinton Mata onmisbaar bij Club Brugge: Wie mag hem niet?

06 maart 2021 10:00

Onmisbaar is hij geworden voor Club Brugge. Clinton Mata valt niet meer weg te denken uit het elftal van Philippe Clement. De 28-jarige rechtsback speelde tot op heden zo goed als alles bij blauw-zwart dit seizoen maar misschien nog belangrijker is dat hij enorm geliefd is bij het publiek.

Hans Vanaken na de 3-1 bekeroverwinning tegen Antwerp: "Ik denk dat het onmogelijk is om hem te passeren in een 1 op 1." Jan Mulder aan Het Laatste Nieuws: "Ik vind hem beter dan Thomas Meunier.” Franky van der Elst aan Het Laatste Nieuws: “Hij zou bij heel wat Europese topploegen meekunnen."

Menig voetbalspeler en -analist is overtuigd van de kwaliteiten van Clinton Mata. Zo bleek uit verschillende quotes over de Club-verdediger.

Enkele voorbeelden:

- "Ik denk dat het onmogelijk is om hem te passeren in een 1 op 1", zei Hans Vanaken na de gewonnen bekerwedstrijd (3-1) tegen Antwerp.

- "Ik vind hem beter dan Thomas Meunier”, zei Jan Mulder aan Het Laatste Nieuws.

- “Hij zou bij heel wat Europese topploegen meekunnen", klonk het bij Franky van de Elst in Het Laatste Nieuws.

De 28-jarige rechtsback is heel het seizoen lang beschikbaar geweest voor coach Philippe Clement. Hij bleef gespaard van blessureleed en COVID-19 en speelde maar liefst 94% van het totaal aantal speelminuten bij Club Brugge dit seizoen. Onvermoeibaar lijkt hij wel. De Angolees heeft dan ook een onwaarschijnlijk groot loopvermogen en is op zowel offensief als defensief vlak een meerwaarde voor blauw-zwart.

Publiekslieveling

Elke wedstrijd opnieuw gaat hij er voor de volle 100% voor en dat wordt ook opgemerkt en geapprecieerd door de aanhang van blauw-zwart. Die appreciatie is wederzijds want Mata haalt energie uit de roepende supporters.

 "Het is moeilijker. Nu zie je wie de echte mannen zijn. Je door het publiek laten opjutten is makkelijk. Nu moet je het tonen op momenten dat het tegenzit. Het volk kan je energie geven, maar de afwezigheid ervan geeft je niet de toestemming om slecht te spelen", zei de rechtsback aan Sport/Voetbalmagazine. 

Aangezien Mata al een tijdje in België vertoeft spreekt hij ontertussen al een aardig mondje Nederlands. Hij is ook heel bereikbaar voor de supporters en met daarbovenop zijn goed gevoel voor humor heb je een absolute publiekslieveling. Op het veld een blok aan het been maar ernaast een ontspannen, goedlachse kerel. 

Rode Duivels

De Club-verdediger had ook nog kunnen uitkomen voor de Rode Duivels aangezien hij geboren is in Verviers maar Mata koos op zijn 21e voor Angola. Een keuze die hij zich achteraf nog heeft beklaagd want ondertussen is hij bewust al een paar jaar geen international meer bij Angola.

"Angola leren kennen, het land waarvoor mijn vader keepte, was een prachtige ervaring. Maar na administratieve problemen binnen de bond na de niet-kwalificatie voor de Afrika Cup, besliste ik me volledig te concentreren op mijn clubcarrière. Het is tenslotte mijn club die me betaalt", zei de Club-verdediger aan Het Nieuwsblad.

Club Brugge

Mata heeft alles om te kunnen uitgroeien tot een club-legende bij de Bruggelingen. Hij krijgt er het volle vertrouwen van de coach, zijn ploegmaats en de supporters en de Angolees verlengde in september 2020 zijn contract bij de club tot 30 juni 2024. 

Sam Milde

Beker van België \\ Club Brugge \\ Standard \\ België
 
 
Reacties.