Vercauteren over zijn functioneren als trainer: "Coaching is anders dan pakweg tien jaar geleden"

06 maart 2021 09:27

Ondanks het feit dat Royal Antwerp FC nog altijd tweede staat in de stand van de Jupiler Pro League hoor je bij supporters veel vragen bij de positie van trainer Vercauteren.

Veel roteren deed Vercauteren nog niet. “Spelers krijgen geen kansen. Spelers dwingen kansen af. Als we een vriendenmatch spelen tegen Waasland-Beveren zeg ik aan de jongens die spelen – meestal diegene die minder aan de bak komen: ‘Dit is jullie Champions League, toon het mij’”, zegt Vercauteren aan HLN.

De job van trainer is de voorbije jaren enorm geëvolueerd, aldus Vercauteren. “Coaching is anders dan pakweg tien jaar geleden. Nu spreek je anders tegen een groep dan toen. Alles is ook meer visueel gemaakt. Toen ik voetbalde, waren al die beelden minder nodig. Ik heb de indruk dat wij meer zélf de oplossingen vonden. Vandaag, als het gameplan niet functioneert, zie je spelers vragend naar de zijlijn kijken. Het werd in de opleiding niet gevraagd aan jonge voetballers om na te denken.”

Een plan A en plan B meegeven met spelers, is dat geen oplossing? “Voor sommigen is dat al moeilijk, hoor. Dan riskeer je dat ze alles mixen… Je hebt er die het meteen zien, maar je hebt er ook die niet eens het verschil gaan merken. In de mate van het mogelijke probeer je te tolereren. Ik heb geleerd dat als ik altijd alles wil meegeven aan een speler, dan kan ik evengoed PlayStation spelen. Het moet nog amusant blijven.”

Bjorn Vandenabeele

Jupiler Pro League \\ Antwerp \\ KV Kortrijk
 
 
Reacties.