Plots neemt Aster Vranckx plaats op de bank: binnekort wacht Bundesliga en wie weet ook Champions League-voetbal

06 maart 2021 16:20

Wat is er aan de hand met Aster Vrankcx? Het toptalent van KV Mechelen tekende in december een contract bij Wolfsburg, maar mocht het verdere loop van het seizoen afwerken in het AFAS Stadion. Een win-winsituatie, al dreigt het avontuur wel eens in mineur af te lopen.

De 18-jarige middenvelder verdween plots uit het basiselftal en moet zich voornamelijk tevredenstellen met een rol als invaller. Ook in het bekerduel tegen KRC Genk moest hij een helft vanop de bank toekijken.

Deze situatie komt toch enigszins verrassend. Hij staat gekend als één van de grootste talenten op de Belgische velden. Afgelopen zomer toonde Wolfsburg al eens interesse en in december betaalde de club een slordige acht miljoen euro voor de Belgische jeugdinternational. Deze som maakte van hem de duurste uitgaande recordtransfer ooit Achter de Kazerne.

Debuut in het Lotto Park

Het leek een win-winsituatie voor beide partijen. De club cashte miljoenen en creëerde financieel weer wat extra ademruimte, daarnaast mogen ze een halfjaar langer genieten van zijn kwaliteiten. Deze nare situatie maakt vooral zijn zaakwaarnemer nerveus.

“Als we dit hadden geweten in januari, dan hadden we hem al naar Wolfsburg gestuurd”, vertelde Peter Verplancke eerder aan Het Laatste Nieuws. Toch benadrukte hij dat de Duitse topclub nog steeds alle vertrouwen in hem heeft. Zondag wacht een duel in Anderlecht, met een geblesseerde Joachim Van Damme en een geschorste Jordi Vanlerberghe groeien zijn kansen om opnieuw in het elftal te verschijnen. 

Want Vranckx is een nuchtere jongen die de volgende stap in zijn carrière zorgvuldig heeft uitgekozen. De Wolven beschikken met aanvoerder Koen Casteels namelijk over een sterke Belgische link, maar in het verleden verdedigden onder meer ook Kevin De Bruyne en Divock Origi de groen-witte kleuren: “Het project sprak me meteen aan. Ze hebben een duidelijk plan met mij”, aldus Vranckx. De Volkswagen-Arena is zeker nog niet zijn eindbestemming.

Aster Vranckx is een conditioneel loopwonder dat in de verloren Supercup tegen KRC Genk (3-0) voor een eerste keer op het grote toneel kwam piepen. Amper enkele weken later verzamelde hij op het veld van Anderlecht zijn eerste minuten in de Jupiler Pro League. KV Mechelen had genoeg gezien en schonk hem meteen een nieuw contract tot 2022. De talentvolle middenvelder had net voor de coronabreak zijn stekje in het elftal definitief beet.

Fatale misser ging viraal

Ook aan het begin van het nieuwe seizoen draaide de motor van Vrankcx op volle toeren. Hij beschikt over een uitstekend overzicht en vindt steeds de juiste looppatronen. Vooral zijn juiste timing in de box levert het nodige gevaar op.

Ondanks een piepjonge leeftijd oogt hij volwassen. Zo staat zijn misser nog steeds in het collectieve geheugen gegrift. De middenvelder leek de 1-0 voorsprong tegen KV Oostende simpel tegen de touwen te duwen, maar verslikte zich in zijn controle. 

De beelden gingen wereldwijd viraal, maar Aster Vranckx toonde zich dapper en gaf na het laatste fluitsignaal meteen uitleg aan de camera’s van Eleven Sports: “Ik had hem moeten binnentrappen, maar ik nam hem verkeerd aan en miste. Het is spijtig, maar ik ga gewoon naar de volgende wedstrijden kijken en laat mijn hoofd niet gek maken.”

De Bundesliga, en ook de Champions League? 

Amper twee weken later, tevens ook in de eerste thuiswedstrijd sinds zijn misser, nam de inmiddels wereldbekende voetballer sportief wraak. Hij zette zijn ploeg met een dubbele treffer op weg naar een 2-0 zege tegen STVV. In totaal zit hij dit seizoen aan drie doelpunten en één assist, ondanks zijn status als ‘invaller’ blijft hij een enorm belangrijk wapen voor Wouter Vrancken.

Het is dus uitkijken hoe hij volgend seizoen de overstap naar de Bundesliga verwerkt. Wolfsburg doet het uitstekend en pronkt in de stand op een derde plaats, het heeft dus (momenteel) ook een ticket voor de Champions League beet. Goed nieuws dus voor Aster Vranckx, hij zal dus voldoende mogelijkheden krijgen om speelminuten te verzamelen. Al zal hij er natuurlijk ook te maken krijgen met stevige concurrentie.

Seppe Frans

Beker van België \\ KRC Genk \\ KV Mechelen
 
 
Reacties.