Anderlecht zoekt het bij bekende namen: duidelijk profiel wel voor nieuwe trainer

24 mei 2016 15:24

Vergis u niet, het gaat nog even duren voor we de nieuwe trainer van Anderlecht kennen. En dan nog zal de club nog even wachten met alles officieel te maken. Maar we kunnen u wel al zeggen wat Anderlecht precies zoekt.

Paars-wit zit vrijdag nog samen met Besnik Hasi en zijn manager, Dejan Veljkovic. Maar dat het een aflopend verhaal is voor Hasi, daar moeten we geen tekening bij maken. In zijn zoektocht naar een nieuwe trainer vielen tot nu toe de namen van Franky Vercauteren, Peter Maes en Morten Olsen.

Die eerste kent het huis en heeft lessen getrokken uit het verleden. De tweede heeft met harde hand de kleedkamer van Genk helemaal opgekuist, net zoals hij dat eerder bij Lokeren deed. En die derde? Ja, zijn belangrijkste eigenschap is eigenlijk wat Anderlecht vooral zoekt en die Maes en Vercauteren ook hebben. Hij kan in een kleedkamer stappen en onmiddellijk respect afdwingen.

Natuurlijk charisma

Want dat is wat Anderlecht vooral zoekt in zijn nieuwe coach: een man die niet enkel met woorden en daden een ploeg kan laten draaien, maar die ook een natuurlijk charisma over zich heeft. Iemand waar een Tielemans bijvoorbeeld naar zal luisteren. Meer nog, aan de lippen van zal hangen.

Maes heeft de reputatie bijzonder streng te zijn, wat in de kleedkamer van Anderlecht niet altijd de beste werkwijze is. Vercauteren is dan weer meer vertrouwd met die kleedkamer en heeft als assistent geleerd hoe hij met die spelers moet omgaan.

Maes en Vercauteren hebben dat natuurlijk overwicht van Olsen ook, maar niet het palmares dat Olsen al bij elkaar verzamelde als speler en trainer. Als speler was hij in de jaren 80 één van de steunpilaren van het succesvolle Anderlecht, als trainer heeft hij een landstitel met Ajax en 16 jaar als bondscoach van Denemarken achter zijn naam.

Olsen, kent het klappen van de zweep

En daar werkte hij in de loop der jaren met toppers als Michaël Laudrup en Peter Schmeigel. Uit zijn periode bij Ajax leerde hij ook veel toen hij in zijn tweede seizoen in de clinch ging met de broertjes De Boer, toenertijd onaantastbaar in Amsterdam.

Anderlecht zoekt een combinatie van leiderschap en tactisch vernuft, iemand die een duidelijke speelstijl op de mat kan leggen. Liefst met veel aanvallend en technisch voetbal, om de fans blij te maken. En dat wordt dus afwegen, want iedereen die tot nu toe genoemd werd heeft zijn voor- en nadelen.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ KRC Genk \\ Kriliya Sovetov
 
 
Reacties.