Besnik Hasi: Van onverhoopte kampioenenmaker tot

25 mei 2016 12:57

Het ontslag van Besnik Hasi als trainer van Anderlecht is nu ook officieel. Wij blikken terug zijn tijd als coach van de Mauves, die begon op 10 maart 2014, na het vertrek van John van den Brom.

Van den Brom werd ontslagen na een 0-1-nederlaag tegen OHL. Hasi, die daarvoor bijna hoofdcoach was van KV Mechelen, nam over. Anderlecht moest aan de play-offs beginnen op een derde plaats en met weinig zelfvertrouwen. De titel leek al verloren toen hij het roer overnam.

De meesterzet met Kouyaté

De nieuwe trainer speelde die play-offs in een 4-4-2 en gaf Cheikhou Kouyaté een rol op het middenveld die bij hem paste. Tielemans ontbolsterde door de vrijheid die Kouyaté creëerde. De concurrenten bleven met punten morsen en Paars-wit werd kampioen na een 3-1-overwinning tegen Lokeren op de laatste speeldag, dat kunt u hier nog eens herbeleven. Hasi kreeg toen complimenten voor de onverhoopte titel met een redelijk jong elftal.

Sterk in Europa, zwak in eigen land

Tijdens het seizoen 2014-2015 blonk de recordkampioen vooral uit in de Champions League, met de wonderbaarlijke 3-3 op het veld van Arsenal, de 4 op 6 tegen Galatasary en de 1-1 op de laatste speeldag in Dortmund. De wedstrijd tegen Arsenal kunt u hier nog eens herbekijken.

In de competitie werd Anderlecht derde na kampioen Gent en Club Brugge. Ondanks de toevoeging van Steven Defour en huurspelers Rolando en Marin, speelde Anderlecht meer zwakke wedstrijden dan echt goede. Ook het pijnlijke verlies in de bekerfinale, 2-1 tegen Club Brugge, bleef hangen, maar Hasi had voldoende krediet opgebouwd bij het bestuur voor nog een seizoen.

Niet meer welkom voor de supporters

Dit seizoen kwam Hasi al snel in een storm terecht na hét interview met Vanden Borre in augustus. Hij werd na de B-kern verwezen, maar veel fans bleven hem steunen, als echt 'ketje' en omdat ze het gevoel hadden dat er waarheid in zijn woorden zat. Meerdere spelers haalden hun niveau niet en er waren verschillende blessures. De goede wedstrijden van Sporting waren op een hand te tellen en supporters verweten Hasi dat hij de huisstijl verloochende.

In de beker lagen ze er al uit in de achtste finales en Anderlecht begon op plaats drie aan play-off 1. Enkel in de Europa League liep het wederom beter en Anderlecht eindigde tweede in zijn groep. Maar spelers die op vraag van de trainer werden aangetrokken, zoals Conté, Sylla, Badji en Ezekiel konden niet overtuigen en de druk op Hasi nam enkel toe.

Paars-wit werd uiteindelijk nog tweede, ook omdat Gent het wat liet afweten, maar kon niets doen aan een duidelijk sterker Club Brugge. Na nogmaals een duidelijk signaal van ongenoegen van de fans tijdens de laatste wedstrijd was de situatie van Besnik Hasi niet meer houdbaar, nu neemt de club dus afscheid van zijn trainer.

Manuel Gonzalez

Champions League \\ Europa League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KAA Gent \\ Arsenal \\ Galatasaray \\ Borussia Dortmund
 
 
Reacties.