KBVB verwelkomt nieuw lid in de voetbalfamilie: "Brugge gaat ook een nieuw team oprichten"

26 oktober 2016 10:41

Goed nieuws voor het blindenvoetbal in België. De Red Wolves, het nationale team, wordt erkent door de Belgische voetbalbond (KBVB). Voetbalkrant.com sprak met Guillaume Gobert, woordvoerder van het Belgisch Paralympisch Comité, over de toekomst van het team.

Jullie worden officieel erkent, wat houdt dat precies in? Wat verandert er?

"We krijgen een aantal faciliteiten aangeboden, zoals de velden van het nieuwe complex in Tubeke. Het blindenvoetbal wordt gespeeld op synthetische velden en daar zijn die terreinen ideaal voor. We krijgen kledij vanuit de KBVB. Vooral op vlak van omkadering worden we echt geholpen."

De paralympische spelen van Tokio in 2020 halen, is dat de droom?

"Ja, dat is de droom van het team. We zijn al langer bezig met dat doel, de erkenning is een stap in de goede richting. We zijn vorig jaar al naar het EK geweest, maar we zijn al een aantal jaren bezig aan de opbouw. Tokio 2020 is de eerste uitgesproken doelstelling."

Hoe loopt de weg naar Tokio vanaf hier?

"Het WK in 2019 is de eerste grote afspraak richt de Spelen. Als we daar de finale halen, zijn we sowieso geplaatst. volgend jaar staat er een EK op het programma, waar onze jongens ervaring kunnen opdoen. Er worden namelijk niet zo veel competities georganiseerd in het blindenvoetbal."

De Paralympsiche spelen van Tokio halen, zou een droom zijn

Wanneer is het project in België ontstaan?

"De ploeg bestaat een drietal jaar. Al was er ruim tien jaar geleden al sprake van een club in Anderlecht. Daarna zijn er clubs bijgekomen in Charleroi en Luik. Vervolgens is onze Franstalige Liga begonnen met een nationaal team."

Zijn er in Vlaanderen ook clubs, of is de sport enkel populair in Wallonië?

"Toch vooral in Wallonië. Omdat er zo weinig teams zijn in België, waren we genoodzaakt om mee te spelen in de Franse competitie. Er zijn goede banden tussen Frankrijk en België in het blindenvoetbal. Al begint er in Vlaanderen ook wel bekendheid te komen en hopelijk zal het met de erkenning van de Red Wolves nog meer in de aandacht komen. Op korte termijn zou er normaal in Brugge een team op poten moeten gezet worden."

Hopelijk komt het blindenvoetbal wat meer in de aandacht in Vlaanderen

Een laatste vraagje, vanwaar komt de naam ‘Red Wolves’?

"Een wolf wordt blind geboren en het zicht ontwikkelt zich in functie van de gevaren rondom het dier. Nu is het toevallig zo dat de handbalploeg ook Red Wolves als naam koos, het wordt dus nog even overleggen met de handballers om te zien wie de naam mag houden. (lacht)"

België
 
 
 
Reacties.