Ronaldo als voorbeeld: "Maar zelfs de top van de sport zit 'toevallig' in Zwitserland"

03 december 2016 14:36

Er is veel te doen over wat Football Leaks gisteren naar buiten bracht over Cristiano Ronaldo die zijn geld in buitenlandse belastingsparadijzen parkeert. Volgens sporteconoom Trudo Dejonghe is dat gewoon een voorbeeld stellen: "Want iedereen doet het."

Dejonghe is allesbehalve verbaasd. "Ik denk dat iedereen het al wist, want het is een algemeen gegeven dat veel sporters en artiesten in fiscale paradijzen wonen of er hun bedrijven vestigen. Dat is nu plots wereldnieuws, maar ik denk dat er nog honderden namen zullen volgen", zegt hij bij Sporza. "Die sporters worden omringd door deskundigen die hun geld beheren, maar hoe ze dat doen, zal waarschijnlijk niet gezegd worden. Die jongens zullen zich geen ethische vragen stellen."

Ronaldo wordt als voorbeeld gesteld omwille van zijn bekendheid, maar iedere sporter die er de kans toe heeft, zet zijn geld elders. "Als iedereen dat zou kunnen doen, zouden veel landen met fiscale problemen zitten. Dan zullen we nog meer begrotingstekorten hebben. Het bestaat ook in het Belgische voetbal, met spelers die hun auto in Luxemburg hebben ingeschreven."

IOC en FIFA 'toevallig' in Zwitserland gevestigd

"Het komt nu in het nieuws en er is heisa rond, maar de gewone mens zal er minder van wakker liggen. Dat zijn hun vedetten en ze dromen misschien dat hun kinderen ook zo'n vedetten worden later. Als het een politicus is, dan ligt dat veel gevoeliger, zegt Dejonghe nog. "Ze hebben Ronaldo genomen omdat hij de topper is. Maar de top van de sport doet het ook, want het IOC en FIFA zijn ook "toevallig" in Zwitserland gevestigd",

Redactie

La Liga \\ Real Madrid
 
 
Reacties.