Vijf zaken die we geleerd hebben uit België-Tsjechië

06 juni 2017 17:57

De Rode Duivels speelden maandagavond een oefenwedstrijd tegen Tsjechië. Onze nationale ploeg haalde het met 2-1, maar wat hebben we nu juist geleerd uit deze oefenpot?

1 Vincent Kompany blijft dé leider van deze ploeg

Vincent Kompany maakte na een lange afwezigheid zijn comeback bij het nationale elftal. Doordat Eden Hazard geblesseerd raakte, nam Kompany de aanvoerdersband over van de aanvaller.

“Dit is geen goede manier om de band over te nemen”, vertelde de verdediger na afloop van de partij tegen Tsjechië. Maar één ding is duidelijk: Vince the Prince is en blijft dé leider van deze generatie.

Als eerste het veld op voor de opwarming, als eerste gebaren maken naar de supporters, zodat die meteen weer vol achter de ploeg zouden gaan staan na het tegendoelpunt: zo etaleer je jezelf als patron. En nu maar eens fit blijven, Vincent.

2 Lukaku-Batshuayi, een duo met potentieel

Roberto Martinez experimenteerde tegen Tsjechië met een tweespitsenstysteem. Een geslaagd experiment, want Lukaku en Batshuayi konden het prima met elkaar vinden. Eerstgenoemde kreeg verschillende goede kansen, laatstgenoemde scoorde bij zijn enige échte kans. Een duo met potentieel, als u het ons vraagt.

3 Kevin De Bruyne op de 6, een goed idee?

Kevin De Bruyne speelde maandagavond vaak als laagste centrale middenvelder. “Dat is iets wat ik ook bij Manchester City doe, hoor”, vertelde hij er achteraf over. Op het balverlies bij het tegendoelpunt na, speelde De Bruyne een goede wedstrijd.

Het idee achter zijn positie is ook duidelijk: Martinez wilde De Bruyne vanuit een lagere positie in staat stellen om zoveel mogelijk creatieve spelers die zich voor hem bevonden aan te spelen. En toch twijfelen we: in eerste instantie kan De Bruyne hoger op het veld veel en veel beslissender zijn én heb je vlak voor de defensie nood aan een échte verdedigende middenvelder.

4 Youri Tielemans past zich moeiteloos aan

Youri Tielemans is nog steeds maar 20 jaar oud en mocht maandagavond nog maar voor de vierde keer opdraven bij de nationale ploeg. Toch lijkt het alsof hij al veel langer meedraait. De middenvelder valt allesbehalve uit de toon en lijkt dus écht wel klaar voor een nieuw hoofdstuk (AS Monaco) in zijn carrière.

5 Het mag wel wat meer zijn

Slotsom: opdracht volbracht en ritme opgedaan voor de WK-kwalificatiematch van vrijdag tegen Estland. Maar... Het mocht toch een beetje meer zijn tegen Tsjechië. Zowel op aanvallend als verdedigend vlak, was er veel ruimte voor verbetering. Al is en blijft het natuurlijk 'maar' een oefenwedstrijd, en dan nog eentje op het einde van een lang en slopend seizoen.

Timothy Collard

België \\ Tsjechië
 
 
Reacties.