Jonge Duivels morsen met kansen en kunnen overwicht niet omzetten (maar toch wel hoopgevende debutant)

05 september 2017 21:54

De Belgische beloften hadden het niet makkelijk tegen Turkije. Ondanks duidelijk meer talent geraakten ze niet door de Turkse afweergordel of faalden ze in de afwerking. Het bleef daardoor 0-0. Met 4 op 6 zal Johan Walem wel tevreden zijn. En er waren lichtpunten: Zinho Vanheusden bijvoorbeeld.

De U21 van Johan Walem zijn jeugdig, maar combineren wel al een pak ervaring en talent. Zinho Vanheusden (Inter) mocht bijvoorbeeld onmiddellijk zijn debuut maken tegen de Turken. En met Bossaerts, Dimata, Schrijvers, Cools, Alexis De Sart en Nkaka kunnen ze toch al bijzonder wat eersteklassematchen voorleggen.

Potige Turken

Zoveel talent dat er voor jongens als Andy Kawaya en Samuel Bastien zelfs geen plaats op de bank was. "Voor vorst, voor vrijheid en voor recht", zongen de elf die startten a capella. Niet dat de Turken zich daar veel van aantrokken. Potige jongens, vooral achteraan... Sommige leken dichter bij de 30 dan bij de 20. Dimata is nu ook van geen kleintje vervaard, maar tegen dat centrale duo kon hij het op kracht nooit winnen.

Het enige Belgische gevaar in de eerste helft kwam dan ook van van stilstaande fases. Siebe Schrijvers sneed elke bal hard en precies aan, maar niemand die er zijn hoofd kon tegenzetten. Turkije was één keer gevaarlijk met een hakballetje van Cinan, maar de bal hobbelde naast de tweede paal.

Kansen morsen

Wie ons wel opviel: debutant Zinho Vanheusden. Wat een présence en maturiteit die op zijn 18de uitstraalt... Walem had zijn ogen duidelijk niet in zijn zakken toen hij hem van de U19 ging wegpikken. Schrijvers bleef ook in de tweede helft de gevaarlijkste. Nu probeerde hij het eens rechtstreeks op vrije trap en de Turkse doelman moest zich serieus strekken.

En ook Mbenza schoot eens niet te ver naast. Meer doelgevaar dus dan dat we in de hele eerste helft zagen. Schrijvers schoot zelf ook nog een wenkende kans naast. En dan Dimata: keeper weg, maar toch nog op een veldspeler schieten die in doel had plaatsgenomen. Dat noemen ze toch wel al serieus morsen...

En Dimata kopte ook nog naast. Zo bleef het 0-0 na een goeie tweede helft van de Belgen. De volgende match is tegen Zweden, begin oktober. Dan mogen ze zich opnieuw aan een stugge ploeg verwachten. Toch maar wat op voorbereiden.

België: Jackers, Cools, Bossaerts, Vanheusden, Cobbaut, Mbenza (85' Leya Iseka), Dimata, Schrijvers, De Sart, Nkaka (70' Lukebakio), Mangala

Johan Walckiers

België \\ Turkije
 
 
Reacties.