De stunts van de Red Flames naar het EK 2017: geschiedenis geschreven

02 januari 2018 11:20

In het vijfde fragment uit het boek 'Red Flames - Ons Vrouwenvoetbal Breekt Door' laat de auteur zich helemaal gaan als fan. Geniet mee! Het gaat over de historische overwinning tegen Noorwegen op het EK, in Breda.

Het stadion van NAC Breda is maar half gevuld, maar dan wel met gloeiend rood. Ons nationaal volkslied weergalmt. Alweer – zoals tegen Denemarken – valt het megakoor van de Belgische spionkoppen in met een strofe kippenvel. Heerlijk is het tussen de fans; klaar, bereid en in staat om mee te brullen. Geen Flame die hoort dat je vals zingt.

Alarmfase donkerrood in Noorwegen

De Red Flames lijken bevrijd te spelen. Zeker driekwart van de eerste helft weten de Noren niet van welk hout pijlen maken. En dat voor een houthakkersland. Het aantal standjes, kansjes en heuse kansen voor het Noorse doel is niet bij te houden.

De tenorstem van Ives Serneels klieft door het luchtruim. Er moet nu wel gescoord worden. Bij de rust doet hij blijkbaar een flinke scheut intentie en inzichten in de drankjes.

Waar blijft die goal? Hier is die goal!

Breda, 20 juli 2017 om 19.14 uur: het eerste Belgische doelpunt ooit op een Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal. De brave burgers van Breda zullen nooit gedacht hebben dat er zo’n ontploffingsgevaar school in die horden Belgische supporters.

Wat is er gebeurd? Tessa, Janice en Davina rollen de linkerflank op. Laatstgenoemde zet perfect voor, waar Tessa de bal naar de grond kopt. De Noorse doelvrouw houdt hem nog net uit haar netten, maar Elke is gevolgd en tikt binnen.

Dat heet dus geschiedenis sjotten

De Belgen op het veld zijn niet meer klein of buiten adem te krijgen. De Belgen op de tribunes zetten eigen waves in. Wat later miskijken de Noren zich op een verre inworp van Laura Deloose en kopt Janice de 2-0 binnen. Bij het affluiten storm iedereen op iedereen af, bij de Flames. Opluchting, blijheid, ontroering en ontlading, ze zijn er allemaal. De hashtag Flames4History is werkelijkheid geworden.

Het boek ‘Red Flames – Ons vrouwenvoetbal breekt door’ is uitgegeven door Lannoo en geschreven door Willem De Bock. Voor het boek, een lezing of andere info: willem.de.bock@skynet.be.

Aernout Van Lindt

België \\ Noorwegen
 
 
Reacties.