"Ik heb mooie dingen gewonnen met Club en Anderlecht, maar die Africa Cup is iets héél speciaals"

05 januari 2018 21:10

Een klein jaar geleden schreef Hugo Broos voetbalgeschiedenis. De intussen 65-jarige Belgische coach loodste Kameroen op miraculeuze wijze naar de eindzege in de Africa Cup. Een prestatie waar hij anno 2018 graag nog eens op terugblikt.

"Ja, ik denk wel dat de Africa Cup een van mijn mooiste overwinningen ooit is. Ik heb als speler én als trainer mooie dingen gewonnen met Club Brugge en Anderlecht, maar zo'n internationaal toernooi winnen, is iets héél speciaals. Het staat wat hoger in de hiërarchie van triomfen of overwinningen die je kunt hebben. Een Afrikaans kampioenschap winnen, is hetzelfde als hier een Europees kampioenschap winnen met de nationale ploeg dus dat is een mooie prestatie. Ook het feit dat het zo laat in mijn carrière kwam, maakt het natuurlijk geweldig", klinkt het bij Eclips TV.

Familie is het gewend

Hugo Broos heeft het ook nog over de impact van het trainerschap op zijn gezins- en familieleven: "Mijn zoon is nu 33, mijn dochters zijn 41 en 42 en ik heb zes kleinkinderen. Vooral mijn kinderen, maar toch ook mijn kleinkinderen weten dat papa of opa trainer is en die zitten daar nu al zoveel jaren in. Die zijn het gewend dat papa soms weg is. In het begin was dat maar voor een paar dagen. Als er eens een groot toernooi was zoals het WK '86 in Mexico was ik vier of vijf weken van huis. Ze zijn er echter mee opgegroeid. Voor hen is dat niet zo'n verrassing."

Ook niet als er ineens een exotisch avontuur in Kameroen wacht? "Het is dan wel van: 'Ah gij gaat trainer worden van Kameroen!' Maar het is niet meer zo van: 'Oei, hij gaat weg.' Dat weggaan, zit nu eenmaal in ons leven ingeburgerd. Al loopt dat wel naar zijn einde want ik ga dat geen vijf jaar meer doen. Voor mijn familie is dat echter de gewoonste zaak van de wereld."

Kameroen
 
 
 
Reacties.