Voetbalwereld in de ban van racismeschandalen: "Zou je niet beter oprotten naar Afrika of omaatjes bestelen?" en "Zie de chocolaatjes smelten in de zon"

13 januari 2018 22:30

Engeland als Rusland zijn in de ban van racismeschandalen in het voetbal. De Engelse voetbalbond FA heeft een onderzoek ingesteld naar de racistische behandeling van drie Afrikaanse ex-jeugdspelers en ook Spartak Moskou ging op Twitter zwaar uit de bocht met een fout bijschrift bij een video.

De twee schandalen staan natuurlijk geheel los van elkaar, maar komen op ongeveer op hetzelfde moment volop in de spotlights. Bij Chelsea zouden hoofd jeugdopleidingen Gwyn Williams en trainer Graham Rix een hoofdrol vertolkt hebben in de racistische bejegening van jeugdspelers met een donkere huidskleur in de jaren '90. De Russische eigenaar van de club Roman Abramovich tilt net als de FA zeer zwaar aan de kwestie.

Grove beledigingen

Een van de verbaal zwaar aangepakte spelers verklaarde het volgende over de racistische incidenten: "Op dagelijkse basis werden we op een verschrikkelijke manier aangesproken. Als ik in de kleedkamer kwam, was het van: 'Daar hebben we de fucking blackies met hun fucking rubberen lippen. Kijk eens naar hun fucking grote neuzen. Zwarte klootzak dat je bent, ben je weer auto’s gaan stelen? Zou je niet beter oprotten naar Afrika of wat omaatjes bestelen? En raap je lip op want die sleept over de vloer.'"

Bij het Russische Spartak Moskou is het de Russische speler Georgi Dzhikiya die op Twitter zwaar uit de bocht ging. Hij mocht het Twitterprofiel van zijn club beheren en postte een video van enkele gekleurde Braziliaanse ploegmaats die zich op stage in Dubai flink in het zweet werkten. Het bijschrift luidde als volgt: "Zie hoe de chocolaatjes smelten in de zon”. Het bericht zorgde al snel voor ophef en na heel wat negatieve reacties en tal van retweets werd de controversiële handel offline gehaald.

Glenn Bogaert

Premier League \\ Europa League \\ Chelsea \\ Spartak Moskou
 
 
Reacties.