'VAR is here to stay': willen of niet, de videoref verovert de hele voetbalwereld

22 februari 2018 11:06

Het huidige seizoen hebben we in België al mogen kennismaken met de videoref, vanaf volgend seizoen is hij zelfs voor élke wedstrijd aanwezig. Zijn ze in het buitenland ook al zo ver? We zoeken uit waar de videoref staat in het voetballandschap.

Twijfelaars

De Premier League, dé grootste competitie waar ook de meeste kluiten zijn, loopt verrassend genoeg achter op het gebied van de VAR. Op 8 januari 2018 werd de videoref pas voor de allereerste keer ingezet in het Engelse voetbal (FA Cup: Brighton-Crystal Palace). De Engelse bond wil eerst de tenen in het water van de beker steken, alvorens in het zwembad van de Premier League te duiken.

Als de resultaten van de proefperiode meevallen, kan de videoref ten vroegste in het seizoen 2018/19 in gebruik genomen worden en zelfs dat is geen absolute zekerheid. Ook onze Nederlandse buren willen voorlopig nog niet verder gaan dan de beker.

Gaat er komen

Onze eigenste Jupiler Pro League proeft nu al en zal de videoref volgend seizoen volledig in gebruik nemen. In de Poolse Ekstraklasa doen ze net hetzelfde. De Spaanse La Liga en de Franse Ligue 1 hebben reeds bevestigd dat de volledige ingebruikname voor het seizoen 2018/19 is.

Het is nog afwachten of de videoref op het WK in Rusland gebruikt zal worden. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is alvast een grote voorstander en de kansen lijken momenteel zeer gunstig. In maart volgt de definitieve beslissing.

VAR volledig in gebruik

De Duitsers zijn grotere durvers en hebben geen proefperiode nodig. Sinds dit seizoen is er voor elke wedstrijd een videoref aanwezig en alle 23 Bundesliga-refs kunnen die rol op zich nemen. In het begin van het seizoen kwam er nog massale protest van supporters en clubs, maar intussen lijkt de meerderheid toch overtuigd.

Andere competities waar hetzelfde geldt zijn: Serie A (Italië), Primera Liga (Portugal), Major League Soccer (VS), K League (Zuid-Korea) en A-League (Australië).

Jupiler Pro League \\ Premier League \\ Ligue 1 \\ Serie A \\ Primera Division \\ Nederlandse Eredivisie
 
 
 
Reacties.