Ons rapport voor alle spelers van Club Brugge


Foto: © photonews 15 mei 2018 12:16

Club Brugge heeft zijn vijftiende landstitel binnen. Met dank aan Gouden Schoen Ruud Vormer, een briljante coach als Ivan Leko en heel veel andere pionnen in het raderwerk. Maar welke rapportpunten krijgen alle spelers van blauw-zwart? We zetten het op een rijtje.

Doelmannen

Zelden moeten we zoveel doelmannen vernoemen in een seizoen van een kampioen, maar het toonde meteen ook wel aan dat de achilleshiel van Club Brugge dit jaar achteraan te vinden was. Onder de lat toonde niemand echt een constante. Jens Teunckens en Brent Gabriël kwamen niet in actie, vijf andere keepers wel. 

Kenneth Vermeer (7): Toonde in zeven competitiewedstrijden dat hij - indien topfit - kon uitgroeien tot een echte nummer 1 bij Club Brugge. Viel jammer genoeg snel opnieuw uit, zal vermoedelijk volgend seizoen niet in de plannen voorkomen.

Ethan Horvath (5): Heeft wel degelijk het talent om uit te groeien tot een topper, maar maakte enkele ferme flaters en liep niet over van zelfvertrouwen. 

Ludovic Butelle (5): Keepte vijf matchen en hield daarin twee keer de nul. Kwam niet meer in de plannen voor daarna en verdween in januari naar Frankrijk. Vorige jaren belangrijker voor blauw-zwart.

Vladimir Gabulov (5): Inclusief Beker van België liefst 21 tegendoelpunten in tien wedstrijden. Wintertransfer, maar eigenlijk een miscast. Volgend seizoen niet meer in Jan Breydel.

Guillaume Hubert (4): Kreeg zijn kans, maar deed er zo mogelijk nog minder mee dan de hierboven geciteerde namen. Eerder een tweede doelman dan een eerste op basis van zijn seizoen.

Verdediging

Ahmed Touba (als stand-in van Limbombé op links in een 3-5-2) kreeg bitter weinig speelminuten, Bjorn Engels vertrok na 180 competitieminuten naar Olympiakos, German Mera naar KV Mechelen en Erhan Masovic kwam nooit in actie. Zij krijgen dan ook geen beoordeling. Verder wel: 

Benoit Poulain (8): Rustige vastheid en misschien wel dé beste verdediger bij Club Brugge dit seizoen. Zelden op een foutje te betrappen, kopbalsterk en een aanstuurder van de kompanen. 

Brandon Mechele (8): Maakte al eens een doelpuntje met belang hier en daar, maar was vooral ijzersterk achterin. Geen optie voor het WK op het eerste zicht in de ogen van Martinez, maar lijkt daar wel aanspraak op te maken. Ontbolsterde onder Leko bij STVV vorig seizoen.

Stefano Denswil (7): Een stapje hogerop? De Nederlander droomt ervan en mag met een gerust hart dromen. Iets minder dominant dan Poulain, maar wel heel belangrijk ook voor het team.

Dion Cools (7): Zijn play-offs vielen wat tegen, maar is nog piepjong en heeft nog een grote toekomst voor zich. Liet zeker in het begin van de competitie zien tot wat hij in staat is.

Stefan Mitrovic (7): Oerdegelijk. Geen gekke bokkensprongen in negatief of positief opzicht. en meteen op de afspraak. Geblesseerd in de play-offs.

Alexander Scholz (6): Depanneur pur sang, die het in die rol wel nog alleraardigst deed. De echte topvorm en belangrijkheid van bij Lokeren is er nog steeds niet, maar cijfert zich graag weg.

Saulo Decarli (5): Met veel bombarie begonnen, maar nog te wisselvallig om echt van een topaanwinst te spreken.

Ivan Tomecak (5): Kwam over van KV Mechelen met de nodige adelbrieven, maar kon zich nooit echt doorzetten bij blauw-zwart.

Laurens De Bock (4): Werd in januari uit zijn lijden verlost en naar Leeds getransfereerd. Kon niet aarden in het systeem met 3 verdedigers, heeft intrinsiek wel de kwaliteiten.

Middenveld

Ruud Vormer (9): Gouden Schoen en eerste voortrekker in de strijd. Dé meest bepalende figuur, assistenkoning ook in de Jupiler Pro League. Toonbeeld van alles wat blauw-zwart uitstraalt of moet uitstralen.

Hans Vanaken (9): Meest begenadigde voetballer. Stond op toen Vormer even de Gouden Schoen-blues voelde. Technisch een kraan, qua vista absolute topper in België. Zijn beste seizoen tot dusver.

Anthony Limbombé (8): Wervelwind op links, die van het naar binnen snijden een kunst maakte. Zoekt nog een beetje constanten om een echte topper te worden, maar kreeg al een selectie van Roberto Martinez cadeau.

Marvelous Nakamba (8): Deed zijn voornaam alle eer aan. Niet helemaal duidelijk waarom hij uit de ploeg verdween, kon op alle vlakken erg belangrijk zijn en heeft een grote toekomst voor zich.

Jordy Clasie (7): Kwam pas laat op gang en had veel trainingsarbeid nodig, maar stak in 2018 de neus aan het venster en dat maakte het middenveld an sich nog sterker in de breedte.

Jordi Vanlerberghe (5): 253 speelminuten, een leuk aantal voor een eerste seizoen bij een topclub. Werd bij een van zijn zeldzame kansen kapotgelopen op Sclessin in de halve finales van de Beker van België.

(*) Timmy Simons (*): Hem beoordelen op zijn weinige speelminuten zou te oneerlijk zijn voor het icoon dat Timmy Simons is voor blauw-zwart. Was erg belangrijk in de kleedkamer, depanneerde als centrale verdediger wanneer nodig en kon op het einde ook nog belangrijk zijn in de titelstrijd.

Aanval

Abdoulay Diaby (8): Belangrijk voor blauw-zwart met uiteindelijk toch een knappe 15 doelpunten, goed voor een top-5 in het klassement voor de Gouden Stier. Toonde erg veel werkkracht en stond er wanneer nodig.

Wesley Moraes (7): Op erg jonge leeftijd al een voorvechter. Heeft nog constanten te zoeken in zijn prestaties, maar hoopvol is het al zeker.

Krépin Diatta (7): Dé ontdekking van 2018 misschien wel. Kon ferme adelbrieven voorleggen voor hij naar Jan Breydl kwam en stelde voorlopig nog allerminst teleur. Om in de gaten te houden.

Lior Refaelov (6): Werd pas in de play-offs nog eens belangrijk voor zijn team. We hadden er meer van verwacht, maar hij stond er wanneer nodig.

Emmanuel Dennis (6): Was na zeven speeldagen dé ontdekking van de Jupiler Pro League, maar kon dat niveau niet vasthouden en zakte steeds verder weg.

Jelle Vossen (5): Een fabelachtige laatste week en daarmee belangrijk in de titelstrijd, maar scoorde tegen Charleroi en Standard zijn enige twee veldgoals van het seizoen. Gaf wel nooit de moed op en bleef knokken op training. Palacios (/) krijgt geen beoordeling vanwege de weinige speelminuten.

Club Brugge
 
 
 
Reacties.