Invasie van de 'Hollanders'! Club Brugge kleurt nog wat meer Oranje, maar niet alle transfers waren schot in de roos


Foto: © Photonews 08 juni 2018 16:58

Met Arnaut Groeneveld kondigde Club Brugge gisteren transfer nummer twee aan. De 21-jarige flankspeler komt over van NEC Nijmegen en zo strijkt er alwéér een Nederlander neer in Jan Breydel. De voorbije jaren kleurde blauw-zwart alsmaar meer oranje, maar is dat ook een succesverhaal?

Ja en neen, is het genuanceerde antwoord. Hét schot in de roos is natuurlijk Ruud Vormer. Voor een prikje uit zijn lijden verlost bij Feyenoord en in vier seizoenen uitgegroeid tot sterkhouder, aanjager, kapitein, motor en boegbeeld. Dé verpersoonlijking van de Brugse waarden: No Sweat, No Glory. Twee titels gewonnen, de beker gepakt, de Supercup in de kast gezet, kwartfinale Europa League gehaald, de Gouden Schoen meegepikt en intussen ook Nederlands international. Alstublieft!

Best (uit)voetballende verdediger

Een ander succesverhaal - weliswaar iets minder frappant - is Stefano Denswil. In de winter van 2015 overgekomen van Ajax en dat met bijzonder mooie adelbrieven. De technisch vaardige, stijlrijke en ietwat nonchalante centrale verdediger had het aanvankelijk moeilijk om zich aan te passen aan ons voetbal, maar vond uiteindelijk toch zijn draai en is nu al drie seizoenen op rij een vaste waarde. Misschien wel de best (uit)voetballende verdediger in onze Jupiler Pro League, mag dromen van een transfer. 

Ricardo en Lexie

De voorbije seizoenen streken met Ricardo van Rhijn, Lex Immers, Elton Acolatse, Jordy Clasie en Kenneth Vermeer nog meer noorderburen neer in Brugge. Weliswaar met wisselend succes. Van Rhijn, ook al ex-Ajax, begon uitstekend en etaleerde vooral zijn geweldige (vrije) traptechniek, maar viel in play-off 1 door de mand. Offensief sterk, defensief kwetsbaar. Afgelopen zomer bleek al snel dat er voor hem geen toekomst meer was in Brugge, werd uitgeleend aan AZ Alkmaar. Lexie Immers werd als cultheld van het bevriende ADO Den Haag dan weer snel in de armen gesloten door het Brugse publiek, maar na een half jaar keerde hij ietwat verrassend al terug naar Nederland. Familiale redenen, luidde het. Kwam uiteindelijk maar 10 keer in actie en scoorde amper 1 doelpuntje. Speelt nu weer in Den Haag. 

Pechvogel

De snelle winger Elton Acolatse kwam vorige zomer over van Westerlo en maakte indruk in de voorbereiding. Tot hij geblesseerd uitviel en zo volledig uit beeld verdween. Een uitleenbeurt aan STVV moest soelaas brengen, maar ook op Stayen had hij het lange tijd niet onder de markt. Benieuwd of hij straks zijn kans grijpt. 

Twee grote namen

Meest in het oog springende Nederlandse transfer: Jordy Clasie. De klasbak en pitbull werd gehuurd van Southampton, maar kampte aanvankelijk met een conditionele achterstand. Vervolgens sukkelde hij ook nog met wat kwaaltjes. Toen hij eindelijk topfit was, kwam hij in december en januari lekker uit de verf. Denken we maar aan die memorabele cupmatch tegen Charleroi (5-1). Moest het uiteindelijk toch afleggen tegen beest op het middenveld Marvelous Nakamba.Kenneth Vermeer (32) tot slot werd samen met de Rus Gabulov in huis gehaald om het keepersprobleem op te lossen en na een valse start tegen Standard in de beker ontpopte de ervaren rot zich al snel tot een betrouwbaar sluitstuk. Goeie reflexen, uitstekend in de coaching en prima traptechniek. Maar dan sloeg het noodlot toe: liep in de tweede match van de play-offs tegen AA Gent een spierblessure op en zijn seizoen was prompt over. Een verlengd verblijf in Brugge lijkt er niet in te zitten. 

Club Brugge
 
 
 
Reacties.