Dat was nog eens een leuke WK-match! Veerkrachtig Australië houdt Denemarken (voorlopig?) van plekje bij laatste 16

21 juni 2018 15:50

Denemarken is nog niet zeker van een plaats in de achtste finales. Christian Eriksen en co geraakten niet voorbij een verrassend sterk Australië, dat op basis van een sterke tweede helft zelfs aanspraak mocht maken op meer dan een verdienstelijk puntje. Frankrijk kan straks een gouden zaak doen.

Toegegeven, er zijn leukere affiches in deze groepsfase dan Denemarken-Australië, maar zoals wel vaker is een laag verwachtingspatroon een goeie manier om een match te benaderen. Dan kan het alleen maar meevallen en dat deed het ook daar in de Samara Arena. Na enkele minuten was het al prijs. Subtiel tikje van Nicolai Jørgensen tot bij Christian Eriksen en die knalde het leer onhoudbaar voorbij Mathew Ryan. Wat een blitzstart! 
Het plannetje van bondscoach Bert van Marwijk, die had gekozen voor dezelfde elf krijgers die Frankrijk tot het uiterste dwongen, viel meteen in duigen. De Denen bleven het balbezit monopoliseren en de 2-0 was twee keer dichtbij. Eerst een fikse knal van sneltrein Pione Sisto en vervolgens een gevaarlijke kopbal aan de eerste paal van targetman Jørgensen. Ryan kwam met de schrik vrij. 


Poulsen wéér de schlemiel

De Australiërs gaven het echter niet op en langzaam maar zeker bestookten ze het strafschopgebied van de Denen. Wat corners en vrije trappen zaaiden terreur en dat moest vroeg of laat toch iets opleveren.

En jawel hoor, Yussuf Poulsen - wéér hij - beroerde de bal met de hand en na interventie van de VAR ging de bal toch op de stip. De bebaarde Mile Jedinak klaarde de klus poepsimpel, nochtans niet evident tegen een specialist als Kasper Schmeichel. Geen tweede penalty

Het antwoord van Denemarken volgde meteen: Christian Eriksen met een gevaarlijke vrije trap richting tweede paal en daar werkte Trent Sainsbury het leer bijna voorbij Mathew Ryan. Gelukkig had de ex-doelman van Club Brugge nog een puike duik in huis.

Op slag van rust een nieuwe penaltyclaim bij The Socceroos: Aaron Mooy stuurde de bal opnieuw strak het pak in en daar kreeg Sainsbury een opzichtige duw van Henrik Dalsgaard (ex-Zulte Waregem). Dit keer ging de Spaanse ref Antonio Mateu Lahoz er niet op in, maar dat had in feite wel gemoeten. Enfin, 1-1 bij de rust. 


Beide ploegen geloven erin

Toegegeven, de tweede helft was van iets minder aantrekkelijk, maar de eerste kans was wel meteen een dikke. Yussuf Poulsen wilde zijn tweede penaltyfout op dit WK rechtzetten, maar werd van de sokken gelopen. Met een hakje kreeg Nicolai Jørgensen de bal nog tot bij die dribbelkont van een Sisto en die plaatste de bal net naast. 

Australië had echter het meeste vertrouwen geput uit die eerste helft en ging met veel ijver en moed op zoek naar de voorsprong. Aaron Mooy, Mathew Leckie en Tom Rogic probeerden de boel te regisseren en het kwam geregeld tot hete standjes voor de kooi van Kasper Schmeichel. Twintig minuten voor tijd pakte Mooy - bij Huddersfield ploegmaat van Laurent Depoitre - uit met een schicht en die vloog maar nét over. 


Australië verdient iets meer 

Snel naar de overkant waar die soms ongrijpbare Pione Sisto met een fraaie krul de verste hoek zocht. Mathew Ryan was blij dat de bal niet in het doel verdween. In een prangende slotfase kon het doelpunt langs beide kanten vallen, maar de Aussies verdienden het toch ietsje meer.

In de slotminuut nog een dubbele kans: de snedig ingevallen Daniel Arzani zag zijn schot afgeweerd worden door Schmeichel en enkele tellen later stond hij alweer pal op een schot van Leckie. Ook in de toegevoegde tijd bleef een doelpunt uit en zo is Denemarken nog niet zeker van de achtste finales. Al ziet het er met 4 op 6 wel goed uit. 


Glenn Bogaert

Australië \\ Denemarken
 
 
Reacties.