Gouden generatie van 2018 (de mannen van Beerschot): "De woorden van Roberto Martinez over mijn jongens bezorgen me kippenvel"

12 juli 2018 17:43

Het WK van 2018 ging vrijdag de Belgische geschiedenisboeken in. De komende decennia zal deze selectie nog vaak ter sprake komen. In aanloop naar de kleine finale pakt Voetbalkrant.com uit met een reeks die teruggaat naar de roots van deze generatie. Vandaag blikken we terug op de Beerschot-boys.

Urbain Haesaert stond als hoofd opleidingen bij Beerschot aan de wieg van het parcours dat WK-Rode Duivels Jan Vertonghen, Mousa Dembélé, Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen aflegden. Tom De Mul moest zijn carrière door blessures vroegtijdig stopzetten. Radja Nainggolan volgde een andere carrièreweg en greep naast een WK-selectie.

"De luisterbereidheid van deze jongens lag zéér hoog, dat is nu wel anders."

"Deze ontwikkeling had ik destijds niet durven voorspellen", vertelt Haesaert in gesprek met Voetbalkrant.com. "Een evolutie is afhankelijk van zoveel factoren: talent, winnaarsmentaliteit, de wil om zich te ontwikkelen, het doen en laten, een beetje geluk hebben en intelligentie."

"Jan Vertonghen was iemand die 90 procent haalde in de richting Latijn-Wiskunde. Ook Thomas Vermaelen was een schitterende student."

"In die vijf jaar tijd hebben we kort op de bal gespeeld", gaat Hasaert verder. "We gingen talenten scouten die we op bepaalde posities niet ter beschikking hadden. De luisterbereidheid van deze jongens lag zeer hoog."

"Familie en vrienden achterlaten, daar had Toby het heel moeilijk mee."

Haesaert benadrukt ook de rol van de coaches destijds. "Dat waren stuk voor stuk mensen met een goeie filosofie over voetbal. We hadden bij Beerschot een intern reglement waar instond dat ouders zich afzijdig moesten houden. Nu zie je dat jongens al op zeer jonge leeftijd beïnvloed worden door hun ouders en makelaars."

Ajax

Familie en vrienden achterlaten om hun jeugdopleiding verder te zetten bij Ajax was een van de opofferingen die enkele Duivels van nu moesten doen. "Toby is een jongen die daar veel last van had. Maar hij heeft doorgebeten. We lieten hem bij Ajax als verdedigende middenvelder spelen, omdat zijn wendbaarheid nog niet hoog genoeg lag."

Bij GBA konden we Radja geen geld geven. Maar wie zal zeggen dat het een foute keuze was om naar Italië te trekken?"

De keuze van Radja

Nainggolan verhuisde niet naar Ajax, wel naar Italië. "Radja is een schitterende jongen met veel voetbalkwaliteiten, maar door het milieu waarin hij leefde, koos hij voor een andere weg. Bij Beerschot konden we hem geen geld geven."

"Hij heeft toen enkele jaren rondgezworven in Italië, maar wie zal zeggen dat dat een foute keuze was? Met zijn kwaliteiten en ongelofelijke winnaarsmentaliteit hadden we hem in Rusland kunnen gebruiken. Maar vijf weken gedisciplineerd samenleven is quasi onmogelijk voor Radja."

Goede zorgen van Martinez

Haesaert koestert de momenten bij Beerschot nog steeds. "Roberto Martinez vertelde me voor het WK: ik zal goed voor jouw jongens zorgen. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik daaraan terugdenk. Wat ze nu bereikten, geeft me zoveel voldoening", besluit de topscout.

Diederik Geypen

Premier League \\ La Liga \\ Anderlecht \\ Ajax \\ Germinal Beerschot \\ Tottenham \\ Barcelona \\ Beerschot \\ België \\ Engeland \\ Beerschot AC
 
 
Reacties.