Frankrijk wereldkampioen in finale waar zowat alles in zat: VAR, own goal, topdoelpunten, veldbestormers...

15 juli 2018 18:53

Frankrijk is wereldkampioen en alle kritiek die ze al moesten slikken, zal hun gestolen kunnen worden. Waarschijnlijk zal er na deze finale nog gepalaverd worden over de scheidsrechterlijke beslissingen, maar in de geschiedenisboeken telt maar één ding: wie op het einde op het hoogste schavot stond.

Frankrijk en Kroatië... Aiaiai, denk je dan vooraf. Wat gaat dat worden? Geen van beide ploegen stond garant voor geweldig voetbal op dit WK. Beide ploegen trokken er zich geen bal van aan en lieten weten dat wereldkampioen worden het doel is.

De manier waarop? Al was het dat de doelman met een verre uittrap via de kont van een tegenstander de lat raakte waarop de bal in doel caprioleerde via de andere goalie... N'importe! Het laatste wat je verwacht is dan een finale met zes goals...

Na 20 minuten denk je dan: 't is gedaan met voetballen. Frankrijk kwam op voorsprong na een vrije trap van Griezmann die door Mandzukic in eigen doel werd gekopt. Uit ervaring het Frans blok kennende... Maar daar besliste Ivan Perisic anders over. Hij maakte ruimte voor zijn eigen schot en ramde het leer in de verste hoek.

Clear error?

We kregen een WK-finale waar alles in zat. Dus ook de VAR. Persoonlijk - en dit is echt de mening van ondergetekende - zijn we geen fan van die videoref. De fase waarop Frankrijk een penalty kreeg na hands van diezelfde Perisic...

Ok, hij raakte de bal met de hand, maar in het verleden was die dus nooit gefloten. Zelfs de weergoden boven Moskou spraken hun ongenoegen uit nadat de ref zijn beslissing herzag en Griezmann er 2-1 van maakte vanop de stip.

Als je uit een vertraagd beeld of drie moet uitmaken of er een penalty moet gegeven worden, moet je die niet fluiten. Als het drie minuten duurt om de beslissing te nemen, lijkt het ons ook geen 'clear error'. Puur onze mening. Waar was die VAR trouwens bij de schwalbe van Griezmann in aanloop naar de 1-0?

Klinisch dodelijk

Kroatië trok begin de tweede helft alle registers open, maar dat Frankrijk kan verdedigen weten we allemaal. En als ze dan eens naar voor trekken als de tegenstander uit positie staat... Pogba mocht een paar keer aanleggen en dan weet je wel dat het eens gaat raak zijn: 3-1 en boeken toe.Mbappé voegde er nog een vierde goal aan toe. Speler van het toernooi zeker?

Mandzukic milderde nog tot 4-2... in de 69ste minuut. Goed nieuws voor Thibaut Courtois, want Lloris ging zwaar in de fout bij die tegengoal. En voor de rest? Eens afwachten of ze Mbappé of Hazard speler van het toernooi maken... Trouwens, er kwamen halfweg de tweede helft ook nog een paar veldbestormers aan te pas. Dat maakte het helemaal compleet.

Johan Walckiers - Manuel Gonzalez

Frankrijk \\ Kroatië
 
 
Reacties.