Werd Kroatië twee keer flagrant benadeeld in WK-finale? Analisten zetten er serieuze boom over op

15 juli 2018 20:56

De Kroaten begonnen wervelend aan de WK-finale tegen Frankrijk, maar gingen toch rusten met een 2-1 achterstand. Al was er wel veel te doen over de eerste twee doelpunten van de Fransen, hadden die er wel mogen komen? Voer voor discussie...

De 1-0, een owngoal van Mario Mandzukic, kwam er na een discutabele vrije trap die slim werd uitgelokt door Antoine Griezmann. "Het is verstandig gedaan van Griezmann want hij voelt hem komen en duwt dan de bal weg. Hij valt wel heel makkelijk en ik vind het dus geen fout", aldus Frank Boeckx in Villa Sporza.

Ook Wesley Sonck was duidelijk: "Het was helemaal niks. Ik snap het ook niet van de videoref. Er zijn zoveel discutabele fases geweest en hier gaan ze dan niet gaan kijken. Ik weet wel dat dat bij deze fase niet mag, maar in de geest van het spel mag dit niet tellen. Het is niet eerlijk want er is geen fout in het spel."

Reglement niet toegepast

En dan was er de penaltyfase met Ivan Perisic in een ongelukkige hoofdrol. Was het hands of niet? Geert De Vlieger vond alvast van niet: "De regels zijn duidelijk: de VAR mag alleen tussenkomen als de ref overduidelijk een foute beslissing heeft genomen. Als de ref zes keer naar de herhaling moet kijken om te zien of hij fout zit, dan mag hij niet meer van mening veranderen. Ze passen de regels weer niet toe."

Ook Frank Boeckx vond het géén strafschop: "Wat mij stoort, is dat het sowieso geen penalty is als je de bal op je eigen hand kopt, maar dan wel als iemand anders vanop 50 centimeter de bal op je hand kopt. Je hebt toch meer controle over wat je zelf doet dan over wat iemand anders doet?" 

Wesley Sonck was een andere mening toegedaan: "Ik vind het wel een penalty. De bal wordt aangeraakt met de hand en Kylian Mbappé loopt centraal. Je weet nooit of die bal niet tot bij hem kan komen", aldus de ex-spits. Wat vond u van de bewuste fases? Werd Kroatië benadeeld door de spelleiding of niet?

Glenn Bogaert

Frankrijk \\ Kroatië
 
 
Reacties.