Vandenbempt analyseert de wereldkampioen: "Frankrijk heeft gevoetbald naar het beeld van zijn trainer"

16 juli 2018 22:25

Het doek is zondag gevallen, Frankrijk kroonde zich in Rusland tot wereldkampioen. Maar natuurlijk was er heel wat om over na te kaarten. "Ze hebben het op hun manier gedaan", aldus Peter Vandenbempt.

"Frankrijk is natuurlijk de verdiende wereldkampioen, zoals andere landen dat misschien ook waren geweest", opent Vandenbempt bij Sporza. "Je kan wel eens onverdiend een wedstrijd winnen, maar geen toernooi. Het is geen mooie, aantrekkelijke en verleidelijke wereldkampioen. Daarvoor waren ze toch te klinisch, te berekend en te cynisch in hun spel."

Bovendien was hun parcours zeker niet gemakkelijk. "Ze hebben met Argentinië, Uruguay en de Belgen, voor veel mensen de beste ploeg van de wereld in dit toernooi, een moeilijk parcours afgelegd in een zware tabelhelft. Ze hebben een sterk parcours gereden, maar op hun manier natuurlijk. En  niet vergeten: het is een heel jong elftal, dat nog een aantal toernooien meekan en bij de favorieten zal horen."

"Het is een heel jong elftal, dat nog een aantal toernooien meekan en bij de favorieten zal horen"

Fraai was het allemaal niet, efficiënt wel. "Het is geen wereldkampioen voor de eeuwigheid wat het spektakel betreft. Maar ze hebben het op hun manier gedaan en dan is het hoe dan ook verdiend. Bondscoach Deschamps is een beetje een kleurloze en saaie figuur. Hij lag veel onder vuur in de aanloop naar het WK, precies omdat Frankrijk op die manier voetbalt."

"Er werd gezegd dat Frankrijk geen identiteit heeft en dat met deze verzameling talenten beter gedaan moet worden. Dat heeft hem geraakt. Maar deze ploeg heeft gevoetbald naar het beeld van zijn trainer. Deschamps heeft lang in Italië gespeeld. Daar is het resultaat belangrijker dan de manier van spelen", besluit Vandenbempt. 

Bart Ver Elst

Frankrijk
 
 
Reacties.