Moedig Standard maakt een 0-2 achterstand goed en redt zo de terugmatch tegen Ajax

07 augustus 2018 21:57

Het zag er bij rust erg benard uit voor Standard, maar de Rouches hebben na een dol slot toch nog een 2-2 gelijkspel uit de brand gesleept tegen een efficiënt Ajax. In de blessuretijd knalde invaller Emond nog een penalty tegen de touwen.

Michel Preud'homme had nauwelijks verrassingen in zijn opstelling, bij de bezoekers mochten onder meer Huntelaar, Tadic, de Jong en Blind starten. Van het zogenaamde niveauverschil tussen beide ploegen was in de openingsfase weinig te merken. Het spel ging goed op en neer én de eerste kans was voor Standard. Carcela omspeelde zijn man en schoot een half metertje naast.

Ajax kwam geleidelijk aan beter in het spel, maar de kopbal van Huntelaar zorgde niet voor problemen. Net voor de 20e minuut was het dan toch raak voor de bezoekers. Tadic schakelde Laifis uit en zijn voorzet werd door de ervaren Huntelaar in doel gekopt. Geen verhaal voor Ochoa, wel de belangrijke treffer op verplaatsing voor Ajax.

Niet veel later kreeg Standard al de kans op de 1-1. Marin speelde bal heerlijk tussendoor naar Cavanda, maar bezoekende doelman Onana bracht met zijn voet redding op het hakje van Sa. Standard bleef het vooral vanop afstand proberen, maar de schoten van Mpoku en Fai leverden weinig op.

Aan de overkant was het wel opnieuw raak. Na een snelle vrije trap kwam de bal bij Tadic, die de bal in de verste hoek knalde. De Champions League was na 35' voetballen wel erg ver weg voor de Rouches. Net voor de pauze werd Ochoa nog verrast door een loeier van Schöne. De poging van de Deen ging via de dwarsligger over, de ruststand was een pijnlijke 0-2.

De tweede helft begon net als de eerste helft erg snedig. Kansen aan beide kanten, maar het was Ziyech die dé kans op de 0-3 miste. Standard bleef drukken, zonder echt uitgespeelde mogelijkheden. De bedrijvige Carcela goochelde af en toe, maar kreeg van de Duitse ref geen strafschop toen hij neerging in de zestien.

Halverwege de tweede helft was het dan toch raak voor de Rouches. Carcela - wie anders - draaide heerlijk weg met een 'Zidaneke' en plaatste de bal voorbij Onana. Een enorme boost voor Standard, want nauwelijks twee minuten later viel bijna de gelijkmaker. Emond kopte de voorzet van Cavanda tegen de binnenkant van de paal, waarna de Ajax-doelman kon klemmen.

Preud'homme gooide onder meer nog Emond en Cimirot in de strijd op zoek naar de gelijkmaker. Ajax had nog nauwelijks iets in de pap te brokken na de aansluitingstreffer. Standard bleef drukken en het was Marin die 10 minuten voor tijd beter had moeten doen met zijn schot.

Die verdiende gelijkmaker leek er niet meer te komen voor Standard, tot invaller Djenepo neerging in de zestien. Die andere invaller Emond nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde Onana de verkeerde kant uit. Standard heeft zo toch nog een kans om door te stoten naar de laatste voorronde van de CL, al wacht er in Amsterdam nog een loodzware klus. De Luikenaars mogen niet verliezen en moeten bij een gelijkspel minstens twee keer scoren.