De eerste zes speeldagen van de Jupiler Pro League in zes opvallende vaststellingen

12 september 2018 17:22

De Belgische competitie is ondertussen alweer zes speeldagen ver. Hoog tijd om tijdens de interlandweken een aantal conclusies te trekken van zaken die ons opvielen in die eerste zes speeldagen.

Play-off 1: zes teams liggen vast?

Liggen de zes teams voor play-off 1 al vast? Het ziet er zomaar naar uit, want de grote ploegen hebben zich - in tegenstelling tot vorig seizoen - niet in de luren laten leggen. Meteen waren ze op de afspraak, meteen zijn ze in gang geschoten en meteen draaien ze mee bovenaan. Vooral Gent (nu 13 op 18, vorig jaar 3 op 18) en Standard (11 in plaats van 2 punten in de eerste zes matchen) zijn ook mee.

Toegegeven: er volgen nog drukke Europese kalenders voor de meeste Belgische topteams, maar de huidige top-6 zou wel eens het hele seizoen daar kunnen blijven staan. Of Kortrijk, Oostende of een ander team zou ons nog moeten gaan verrassen. 

Krijgen we snel een G6?

Daarbij kan meteen de vraag worden gesteld: spreken we dit seizoen van een G5 of van een G6? De manier waarop Antwerp ook in zijn tweede seizoen op het hoogste niveau opnieuw inkocht toont alvast dat de ambitieus in Deurne-Noord groot zijn.

En de verwachtingen steil, dat ook. Refaelov sprak al over Europees voetbal met The Great Old, hij zal niet de enige zijn die het denkt. De slapende reus is helemaal wakker geschud en lijkt niet meteen te zullen verdwijnen bovenin. 

Zes Belgen

De regel van de zes Belgen op het wedstrijdblad in de Jupiler Pro League staat zwaar onder druk. Nochtans is het echt geen overbodige luxe, zoals ook alweer blijkt uit de eerste speeldagen.

Enkel KV Oostende heeft meer Belgen dan buitenlanders in zijn kern opgenomen, geen enkel team haalt volgens Transfermarkt nog 50% van de speelminuten met zijn Belgen op dit moment.

666, the number of the beast

Nochtans: sant in eigen land heeft ook zo zijn voordelen. Met Leandro Trossard (KRC Genk), Hans Vanaken (Club Brugge) en Birger Verstraete (KAA Gent) had de Jupiler Pro League er deze week plots drie Rode Duivels bij.

De beloften deden het - ook met veel geweld uit de Jupiler Pro League - ondertussen prima in Malta en Hongarije en staan op een puntje van het EK. Om maar te zeggen: ook de Jupiler Pro League kan het beloofde land zijn. 

Vitamine B6

Is het net in die optiek dat vele gewezen spelers uit het buitenland terugkeren naar de heimat? Het zou zomaar kunnen.

Nog nooit kwamen zoveel beloftevolle Belgen, oude rotten en andere ex-spelers terug naar de Jupiler Pro League, na een al dan niet mislukt avontuur in het buitenland. Dimata, Bakkali, Bastien, Miangue, Bongiovanni, Oulare, Bruno, Boonen, De Bock, Dussenne, Vadis, Mboyo, De Sart, Ezekiel, Mbokani, ... De lijst is eindeloos. 

De blitzstart met zes doelpunten

Nummers 1 en 2 in de topschuttersstand: Ivan Santini en Nany Dimata met respectievelijk zeven en vijf doelpunten. Zeker de absolute blitzstart van de Kroatische aanvaller met zes goals in 180 minuten mocht er meer dan wezen.

Ondertussen is het bij RSC Anderlecht alweer wat minder indrukwekkend allemaal, maar de wisselwerking tussen de jeugd en een gouden spitsenduo kan hen dit seizoen wel verder brengen dan de voorbije jaren. Want in 'Youth we Trust' is ook een item geworden onder Coucke.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Antwerp \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard \\ KV Oostende
 
 
Reacties.