? Aftellen naar dé clash: wat gebeurde er in de laatste tien derby's der lage landen?

16 oktober 2018 17:05

Vanavond staat een nieuwe derby tussen België en Nederland op het programma. We kijken eens terug naar de laatste tien edities en wat we daarvan moeten onthouden.

Kwalificatie voor WK 98

In de kwalificaties voor het WK in Frankrijk in 1998 werden België en Nederland in dezelfde groep uitgeloot. Toen was Nederland duidelijk sterker met jongens als Kluivert, Bergkamp en Seedorf. Het won in eigen huis met 3-1 en kwam in het Koning Boudewijnstadion de Belgen met 0-3 met de neus op de feiten drukken. Beide landen plaatsten zich voor het WK.

Laatste officiële match op het WK in 1998

Op het WK in 1998 ging België eruit in de eerste ronde na drie gelijke spelen. Één daarvan was een scoreloos gelijkspel tegen onze Noordeburen. Hét item was uiteraard de 

Spectaculaire 5-5

Een dik jaar na het WK kregen we dé beste Nederland-België ooit. 5-5 werd het in de Kuip in Rotterdam. Branko Strupar maakte er heel snel 0-2 van, maar bij de rust stond Nederland dan toch op een 3-2 voorsprong. Ook in de tweede helft regende het doelpunten.

Twee gelijke spelen en één zege

In de jaren daarop zouden België en Nederland twee keer gelijkspelen, maar in Nederland werd de derde vriendschappelijke interland na die fenomenale 5-5 toch nog eens gewonnen door België. Een penalty van Bart Goor besliste toen de partij.

De 4-2

Moeten we nog uitleg geven over die warme augustusavond in Brussel in 2012? Zes jaar geleden al kwam de Gouden generatie van de Rode Duivels aan de oppervlakte met een serieuze overwinning tegen de Noorderburen.

Twee jaar terug stond de laatste interland tussen beide landen op het programma in Amsterdam. In de Arena werd het 1-1, toch een teleurstelling voor de sterke Belgische nationale ploeg tegen de matige Nederlanders.

België \\ Nederland
 
 
 
Reacties.