? Na #JeSuisRadja naar een historisch WK met een zure nasmaak: het topjaar van de Rode Duivels


Foto: © photonews 19 november 2018 18:30

Het prachtjaar van de Rode Duivels kreeg in het Zwitserse Luzern toch nog een zure nasmaak, maar laat dat de voorgaande historische prestaties vooral niet bederven. Na de afsluiter van 2018 is een recap met de opvallendste momenten wel op zijn plek.

De Duivels zijn geslaagd met grote onderscheiding op hun eindrapport. 17 interlands, 13 zeges, 2 gelijke spelen en 2 verliespartijen. Een winstpercentage van 80,4%, daar kunnen veel landen alleen van dromen.

#JeSuisRadja

Nog voor de hoogmis van het voetbal stond heel België in rep en roer. Niet door de eerste zege van het jaar tegen het nietige Saoedi-Arabië, wel door de afwezigheid van een zekere Radja Nainggolan. Roberto Martinez haalde zich de woede van het volk op de hals door Il Ninja niet mee te nemen naar het WK en die reageerde door tout court zijn internationale schoenen aan de haak te hangen.

Off to a bad start, heet dat dan. Het zinderde nog na in de drie voorbereidingsmatchen in juni, maar de zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon eens het WK in Rusland van start ging. 

De Bronzen Generatie

Panama en Tunesië bleken geen partij voor de machtige Duivels en zelfs in die bizzare match tegen Engeland - waar beide ploegen het liefst wilden verliezen voor een gunstige knock-outfase - raasden ze via een pegel van Januzaj door voor 9 op 9. Later zouden ze tegen diezelfde Three Lions brons pakken.

Het beste moest nog komen. Het toernooi leek na een uurtje Japan ten einde, maar de kleine Belgjes stonden op en verbluften de hele wereld door met 3-2 toch nog door te stoten. Die laatste counter met Chadli als afwerker is een actie waar binnen 30 jaar nog over gesproken wordt.

Voor wie op dat moment nog altijd zijn twijfels had over Martinez - dat zullen er niet veel meer geweest zijn - was er de kwartfinale tegen Brazilië. Een ronduit geniale tactiek met Hazard-Lukaku-De Bruyne in ongeziene rollen pakten de Kanaries koud: de recordkampioen uitgeschakeld met 0-2 en België door.

Fastforward naar het laatste fluitsignaal van de halve finale. Laat ons eerlijk zijn: België verdiende het over het hele toernooi meer dan het passieve Frankrijk om wereldkampioen te worden. de historische bronzen medaille was echter meer dan een troostprijs, het was het bewijs van de beste Belgen ooit.

Focus op de toekomst

Na de feestvreugde was het tijd voor verse krachten: met Vanaken, Trossard, Verstraete en Mechele kregen een handvol jongens uit eigen land hun eerste selectie, terwijl jongens als Castagne en Denayer een nieuwe kans kregen van Martinez. Allemaal klaarstomen voor het komende EK, maar eerst mochten zij nog de eerste stapjes in de Nations League meemaken. 

Op papier een koud kunstje voor de Rode Duivels die zo schitterden in Rusland. Het Belgische volk was zelfs teleurgesteld dat de tegenstanders 'maar' IJsland en Zwitserland waren. Niemand had het einde kunnen voorspelen en ieder van jullie heeft toch meegemaakt, dus we hoeven het niet te herhalen. Bedankt, Rode Duivels, voor een absoluut topjaar!

België
 
 
 
Reacties.