"Ze wilden gewoon op verlof in juni" en "Zijn we nu uitgeschakeld voor het EK?" Enkele antwoorden op prangende vragen en stellingen van supporters Rode Duivels

19 november 2018 16:56

Ontluisterend was het, de manier waarop de Rode Duivels met 5-2 de boot ingingen in de Nations League. Bij de supporters was er ook meteen onvrede én paniek. Hoog tijd om enkele clichés en stellingen te ontkrachten en op vragen te antwoorden. De gevolgen van de blamage.

Zijn de Rode Duivels nu uitgeschakeld voor het EK 2020?

Neen, uiteraard niet. De loting voor de kwalificaties voor het EK 2020 zijn op 3 december, vanaf maart 2019 wordt er gespeeld voor 20 rechtstreekse tickets voor dat Europees kampioenschap.

De top-2 uit de tien verschillende groepen die op 3 december worden gevormd zullen zich plaatsen, de andere teams maken via play-offs op basis van resultaten in de Nations League nog een kans.

Zélfs als de Rode Duivels zich niet plaatsen voor het EK via de kwalificaties, dan maken ze vermoedelijk nog een grote kans om play-offs te mogen spelen in de Nations League door hun tweede plaats. De Nations League winnen had overigens ook geen ticket voor het EK opgeleverd.

"De loting voor het EK wordt nu moeilijker" en "De Rode Duivels wilden gewoon op verlof in juni"

Twee stellingen die veelvuldige terugkwamen, maar beiden incorrect zijn. Om te beginnen: de Belgen zijn door hun tweede plek in hun poule zeker van een stek bij de beste tien Europese landen én dus een stekje in pot 1 bij de loting voor de EK-kwalificaties.

Dat ze in juni op verlof mogen in plaats van naar Portugal trekken voor de halve finales in de Nations League? Dat klopt meer dan waarschijnlijk ook niet. De top-4 van de Nations League speelt dan de finale en zij zitten dan ook in een EK-kwalificatiegroep met vijf landen.

Van de andere zes groepen zijn er vijf met zes landen. De kans dat de Rode Duivels in juni dus twee kwalificatieduels afwerken (tegen pakweg Servië, Estland, Bulgarije of Kazachstan) is 83,3%. Geen plezierreisjes in de planning dus.

"Alweer geen prijs"

Neen, de Nations League gaan we zeker niet meer winnen. Het wordt nu vooruitkijken naar de EK-kwalificaties en dan het EK 2020 over heel Europa. 

Het enige wat dit eventueel extra kan 'kosten' is een prijsje voor Team van het Jaar op het Sportgala binnen een maand. Deze blamage zal vers in het geheugen liggen en de bronzen medaille van het WK een beetje naar het achterplan doen verdwijnen. Temeer we met de Belgian Cats, de Belgian Tornado's en enkele andere teams kapers op de kust hebben.

Aernout Van Lindt

België \\ Zwitserland
 
 
Reacties.