Handleiding voor de EK-kwalificatiepoules: deze twee zaken kunnen de Rode Duivels best vermijden

02 december 2018 09:00

Aanstaande zondag weten we welke landen de Rode Duivels moeten trotseren om zich te kwalificeren voor het EK in 2020. Een probleem mag dat in principe niet zijn, want de eerste twee in elke poule zijn rechtstreeks geplaatst.

Er zijn twee zaken die voor België belangrijk zijn op de loting in Ierland. Ten eerste: kunnen we Duitsland ontwijken? En ten tweede: zitten we in een kwalificatiegroep van vijf of zes landen? De loting begint om 12 uur 's middags en gaat door in Dublin.

De 55 deelnemende landen zullen uit zes potten (5 potten van 10 landen en 1 pot van 5) worden verdeeld over tien groepen van vijf of zes landen. De loting zal dus vijf poules van vijf landen opleveren en vijf poules van zes landen.

Afgang in Nations League nefast?

Als de Rode Duivels niet onderuit waren gegaan tegen Zwitserland waren ze al zeker geweest van een kwalificatiepoule met vijf landen. Nu is de kans zelfs heel groot dat het een poule met zes landen zal worden. Meer wedstrijden dus en ook een grotere kans op een lastige verplaatsing.

Zwitserland en de andere drie winnaars van hun groep in Divisie 1 van de Nations League - Nederland, Portugal en Engeland – zitten in zo’n poule van vijf landen en meteen ook in pot 1. Voor de enige overblijvende poule van vijf zal een onschuldige hand zondag uitsluitsel brengen.

Duitsland vermijden

De vijf overige landen die met België in pot 1 zitten zijn wereldkampioen Frankrijk, Italië, Spanje, Kroatië en Polen. Die toplanden zijn dus al geen mogelijke tegenstanders voor Roberto Martínez en de zijnen.

Duitsland is dat wel. ‘Die Mannschaft’ is op basis van de resultaten in de Nations League veroordeeld tot pot 2. De overige te duchten tegenstanders in die pot zijn onder meer IJsland, Denemarken, Zweden en Rusland.

Alle andere landen en potten kan u terugvinden in de Tweet hieronder.

Nog 4 tickets

De winnaars en tweedes van elke kwalificatiegroep zijn rechtstreeks geplaatst voor het eindtoernooi in de zomer van 2020. Maar dan blijven er nog 4 van de 24 tickets over. Die zijn voor de divisiewinnaars van de Nations League.

Moest er een divisiewinnaar van de Nations League zich al via de EK-kwalificatiepoules geplaatst hebben, dan gaat het EK-ticket naar het best gerangschikte land zonder ticket uit die Nations League-divisie.

Hannes Van Gael

België \\ Duitsland
 
 
Reacties.