Muyters stelt plan voor om makelaarsberoep aan banden te leggen, makelaars zelf vinden voorstel zelfs niet voldoende


Foto: © photonews 04 december 2018 14:43

Minister voor Sport, Philippe Muyters, heeft zijn plan voorgelegd om het beroep van makelaar met enkele regels te omkaderen. Vanuit de makelaarswereld komt er wel tegenwind, maar vooral omdat ze de regels niet afdoende vinden.

Muyters stelde volgende drie regels voor...

  • Makelaars verboden voor spelers onder 15 jaar
  • Geen vergoeding als de sporter nog geen 18 jaar is
  • Verplichte registratie
  • Borgsom van 25.000 euro in plaats van 500 euro

Makelaar Stijn Francis, die onder meer Alderweireld en Mertens in zijn stal heeft, reageert niet al te enthousiast. "Deze maatregelen zullen absoluut de problemen niet oplossen", zegt hij bij Sporza

Kleine managers met goeie bedoelingen kunnen dat niet betalen

"De borgsom van 25.000 euro dient om de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van de makelaars te checken, maar zo worden kleine makelaars met goede bedoelingen buitenspel gezet. Voor immorele makelaars is dat bedrag geen probleem, voor kleine spelers wel."

Francis ziet de hiaten in het plan. "Ons kantoor kan dat bedrag nu wel neertellen, maar 6 of 7 jaar geleden was dat niet mogelijk. Veel makelaars worden nu gestimuleerd tot immoreel gedrag om die 25.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Niet de clubs, maar de spelers gaan daar het slachtoffer van zijn."

Dus ze mogen een profcontract tekenen, maar krijgen geen professionele begeleiding

En ook die leeftijdsgrens om een manager te mogen hebben, ziet hij niet goed komen. "Ze mogen op 15 jaar wel een profcontract tekenen, maar mogen geen professionele begeleiding krijgen van makelaars? Advocaten krijgen die kans wel, terwijl die ook niet zuiver bevonden zijn."

"We zouden beter nadenken over hoe immorele makelaars zoveel geld kunnen verdienen achter de rug van de clubs en de spelers", zegt Stijn Francis. "Dat probleem wordt niet aangekaart en blijft onbeantwoord door de regels van Muyters. Het probleem is dat makelaars niet worden gehoord in dit verhaal."

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.