Amateurs van verdienstelijk Mandel United scoren 2x op Stayen, maar STVV stoot toch door na spannend slot

05 december 2018 22:22

STVV heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup. De nummer 5 uit de Jupiler Pro League had het wel niet gemakkelijk met de verdienstelijke amateurs van Mandel United (2e amateur), de killer van Waasland-Beveren in de 1/16e finales.

STVV kreeg in de achtste finales van de Croky Cup het bezoek van Mandel United. "Wie?", horen we u al zeggen. De West-Vlaamse fusieclub kwam er na een samensmelting tussen burenclubs Ingelmunster en Izegem en staat momenteel aan kop in 2e amateur. Mandel United verraste bovendien Waasland-Beveren in de vorige ronde en jawel, de West-Vlamingen droomden van een nieuwe stunt op Stayen. 

Truiense coach Marc Brys wilde zich niet laten verrassen en stuurde zijn quasi beste elftal het veld op. Het plannetje van de bezoekers werd al snel duidelijk: met veel man achter de bal staan en speculeren op de tegenaanval. Ondanks naar schatting 90% balbezit voor de Kanaries was het eerste kansje toch van bezoekende makelij, al hoefde Steppe niet in actie te komen.

Het tempo bij de Limburgers lag te laag om Mandel echt in problemen te brengen. Bezoekende doelman Laleman deed de weinig aanwezige fans even schrikken, terwijl niemand de voorzet van Botaka in doel kon lopen. De West-Vlamingen wiegden de ploeg van Brys in slaap en het was Coppin die even voorbij het halfuur de beste kans van de wedstrijd naast de verste paal trapte. 

STVV was gewaarschuwd, maar behalve een schot van Kamada kwam het bezoekende sluitstuk nooit in de problemen. Op slag van rust miste diezelfde Kamada van dichtbij wel dé kans op de openingstreffer. Beide teams gingen richting kleedkamers met een brilscore, was er een nieuwe stunt in de maak? 

Na rust

Brys greep in en bracht De Sart voor De Petter. STVV greep de bezoekers bij de keel, maar opnieuw zonder echte kansen. Op het uur was het dan toch raak voor de thuisploeg. Kamada dribbelde zijn dichtste bewaker en De Norre maakte één van de gemakkelijkste goals uit zijn carrière, dan toch de 1-0. 

Mandel kroop opnieuw achter de bal, maar kon heel af en toe prikken. Invaller Clyncke kreeg een prima mogelijkheid, maar kopte van dichtbij in de handen van Steppe. STVV leek wel genoegen te nemen met die krappe voorsprong en dreigde nauwelijks of zelden. 

Het geloof in een stunt groeide bij de bezoekers. 10 minuten voor tijd ging een bezoeker tegen de grond in de zestien. Scheidsrechter Van Damme legde de bal op de stip en de ingevallen Rodrigo klaarde de klus, 1-1. De vreugde was enorm op de West-Vlaamse bank. Al was die vreugde slechts van korte duur. 

Orde op zaken

Nauwelijks 2 minuten later dwong Acolatse Laleman tot een goede redding. De doelman was wel kansloos op de herneming van Boli. De veer was gebroken bij een verdienstelijk Mandel. Kamada kreeg te veel ruimte in de zestien en knalde de 3-1 hoog in doel. 

Mandel onderging diep in de tweede helft de wet van de sterkste, maar maakte het in de slotminuten toch nog spannend. Pyck stond op de goede plek om de 3-2 in doel te duwen. Mandel zette nog alles op alles, maar kwam geen 3e keer tot scoren tegen de nummer 5 uit 1A. STVV zit zo bij de laatste 8 en doet nog mee voor eindwinst in de Croky Cup. 

Bart Ver Elst

Beker van België \\ STVV \\ Mandel United
 
 
Reacties.